Közélet

2009.07.17. 09:10

Rövidül a bölcsődés várólista

Hatvan bölcsődei férőhely hiányzik Pécsett: ennyien vannak a várólistán. A helyzet enyhítésére a Csizi Péter vezette városházi népjóléti és sportbizottság vállalkozott a közelmúltban hozott döntésével.

Kozma F.

A fideszes önkormányzati képviselő lapunknak elmondta, hogy jelenleg 646 bölcsődei férőhely van Pécsett, ami nem csak a várólista miatt lesz rövidesen édeskevés. Miután a gyes ideje csökken egy évvel, a 2010-ben munkába álló édesanyák miatt várhatóan megsokszorozódik az igények száma, ezért kell idejekorán intézkedniük. Azt tervezik, hogy szeptembertől a Budai Nagy Antal utcai bölcsődét tíz férőhellyel bővítik, jövő év elejére pedig az Apácai Csere János Nevelési Központban lévő kisdedóvó kap plusz harminc helyet, ami valamelyest enyhíti a gondokat.

Ugyanakkor javaslatként viszik rövidesen a közgyűlés elé, hogy segítse a város az úgynevezett „családi napközik” hálózatának szélesítését. Jelenleg öt ilyen magánnapközi működik Pécsett és további három van alakulóban. Csizi Péter szerint csak azért nincs több ilyen gyermekóvó, mert a fenntartása költséges, és az állami támogatásuk a szükséges forintok negyedét–felét sem teszik ki. Pedig szaporodásuk a gyermekellátás mellett a foglalkoztatási gondokon is enyhítene. Ezért javasolják az önkormányzatnak, hogy hasonlóképpen támogassák a magánbölcsődéket, mint az önkormányzatiakat, hiszen ott sem elég a fejkvóta összege. Természetesen a támogatást csak a vállalkozóval kötött szerződés keretében, a feltételek biztosítása és környezettanulmány után nyújtana a város. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!