Közélet

2009.07.16. 09:36

Segítség nélkül sokat bukhatnak a klinikák

A Kórházszövetség mellett hirtelenjében két új országos szövetség is alakult a közelmúltban a megcsappant kórházi finanszírozások miatt.

K. F.

Az egyik a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége, a másik pedig a tíz súlyponti intézmény vezetője által létrehozott Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület. Céljuk, hogy az érdekérvényesítés fórumaiként az intézményeik ellehetetlenülését meggátolják.

Megkérdeztük dr. Kollár Lajost, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának főigazgatóját, hogy mint egyetlen baranyai súlyponti intézmény, csatlakoztak-e a kezdeményezések valamelyikéhez. A professzor leszögezte, hogy nem látja szükségét a csatlakozásnak, mivel már régóta létezik az Egyetemi Klinikák Szövetsége, s ezen a szervezeten keresztül tárgyalnak rendszeresen a miniszterrel. Legutóbb éppen arról esett szó, hogy a miniszter a döntései előtt kikéri az egyetemek véleményét. Ez viszont reményt ad arra, hogy a költségvetésből plusztámogatásokhoz juthatnak, mint regionális ellátást végző, kiemelt intézmények. Amennyiben a finanszírozás nem javul, a professzor szerint előfordulhat, hogy Pécsen a több százmilliós forint lehet a Klinikai Központ bevételkiesése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!