Közélet

2007.04.12. 10:04

Sem Istent, sem embert nem néznek a fémtolvajok

A templomokról és a templomokból mindent visznek, ami mozdítható. A legkelendőbb természetesen a réz.

Kozma F. (Dunántúli Napló)

Napközben zárva a legtöbb templomajtó. Néhol a bejárat elé is fémrács került, rajta lakat – vagyonvédelmi okból. Az idén sem lesz másként: bár nyakunkon a turistaszezon, csak kívülről fotózható a legtöbb épület. Kivéve a misék idejét. De nincs mit tenni – mondják a szakemberek. Hogy a legutóbbi néhány esetet említsük, ellopták a copf stílusú rézkilincset a püspöki palota ajtajáról, vandál módon megbontották a kálváriatemplom tetejének rézborítását, sőt legöngyölítették a dómról a villámhárítót. Arról nem is beszélve, hogy az állandóan őrzött székesegyház belső tereinek rézdíszeit, gömbjeit havonta újra kell öntetni.

A tolvajlás bűn, de még nagyobb bűnt követ el az, aki templomból lop, Mayer Mihály megyés püspök szerint valaha e mondásnak visszatartó ereje volt. Napjainkban megfordult a világ: az egyházmegye templomait évente több tízmilliós kár éri. S hiába a biztosítás – a Magyar Katolikus Egyház 1990 óta az egyik hazai biztosítóval keretszerződés formájában próbálja megvédeni ingatlanjait –, a károk csak részben térülnek meg. Hiszen hogyan lehetne pótolni a régről való, eszmei értékében pótolhatatlan holmikat - kegyszobrot, kegytárgyat, úrmutatót.

Ha nem védenék térfigyelő kamerákkal Rétfalvi Sándor alkotását, a Dóm millenniumi kapuját, már rég lefűrészelgették volna róla a figurákat. Mindezt Wolf Gyula, a Pécsi Egyházmegye vagyonkezelője mondta el lapunknak. Hihetetlen trükköket kell bevetniük ahhoz, hogy az épületeikhez méltó „nemesebb fémekhez” hasonlókkal operáljanak. Olykor igen nehezen mozdítható, öntöttvas az alapanyag, máskor az ellopott rézcsatornákat, vízköpőket „festett rézhatásúval”, az elérhető magasságokig műanyaggal igyekeznek pótolni.

A bádogos szakemberük ezekben a napokban csak Pécsett a Belvárosi (dzsámi), Ágoston téri, rácvárosi, kertvárosi (református templom) és Kálvária-dombi templomokon dolgozik, igyekszik helyreállító munkálatokat végezni. A Kálvárián egyébként a minap lelopták több stációról a horganyzott esővédő lemezeket is.

Wolf Gyula elmondta, hogy a Magyar Katolikus Egyház a „biztosítási csomagjából” évente 17 millió forintot költ a Pécsi Egyházmegye objektumaira és több tízmilliót az okozott károk helyreállítására. Hiszen nemcsak az esetlegesen megbontott templomtetőt kell rendbe tenni, hanem a beázás okozta belső károkat is.

Hétszázhetvenhét védendő épület

A Pécsi Katolikus Egyházmegyének összesen 777 védendő objektuma van. Ebből 299 templom és 153 kápolna. A többi plébániaépület, iskola, szociális létesítmény. Az épületek biztonsága mellett fontos a bennük őrzött értékek megóvása is.

Jegyezzük meg például, hogy a ritka kincsek között Pécsett található például Árpádházi Szent László ereklye, és egy Komló közeli falusi kistemplomunk őrzi Árpádházi Szent Erzsébet néhány csontját. A püspök úgy véli, hogy a pontos helyszín megjelölése nem kívánatos az elszánt tolvajok miatt.

Jegyezzük meg például, hogy a ritka kincsek között Pécsett található például Árpádházi Szent László ereklye, és egy Komló közeli falusi kistemplomunk őrzi Árpádházi Szent Erzsébet néhány csontját. A püspök úgy véli, hogy a pontos helyszín megjelölése nem kívánatos az elszánt tolvajok miatt. A pécsi Kálvária több stációjának horganyzott esővédő borítását is ellopták ismeretlenek a napokban - szinte semmi nincs bizonságban (fotó: Laufer L.) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!