Közélet

2009.10.31. 10:28

Semjén: siker a Fidesz-KDNP, botrány a Benes-dekrétumok ügye

A magyar történelem legsikeresebb pártszövetségének nevezte a Fidesszel kötött együttműködést a KDNP elnöke, aki élesen kritizálta a Benes-dekrétumok hatályban maradásának lehetőségét.

mti, bama.hu

A magyar történelem legsikeresebb politikai konstrukciójának nevezte a Fidesz-KDNP pártszövetséget Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, aki pénteken Pécsett arról is beszélt újságíróknak, hogy ezt a szoros együttműködést a jövőben is fenn kívánják tartani.

- Ekkora támogatottsága politikai erőnek még nem volt a magyar történelemben, ekkora támogatottsága még az Európai Unióban sincs egyetlen pártszövetségnek sem - hangsúlyozta a politikus a KDNP pécsi szervezete fennállásának 20. évfordulójára rendezett ünnepséget megelőzően. A pártelnök elmondta: a Fidesz-KDNP szövetség nem pusztán taktikai szövetség, hanem a jobboldal végleges felállása, melyben a Fidesz egy széles jobbközép gyűjtőpárt, a KDNP pedig keresztény világnézeti párt. Semjén megítélése szerint a két szervezet nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is jól működik együtt.

A Pécsi Kereskedelmi Központ Zsolnay dísztermében tartott rendezvényen a KDNP pécsi szervezetén kívül többek között Hargitai János, a megyei közgyűlés elnöke és Mayer Mihály megyéspüspök is megjelent.

Semjén szerint botrány a Benes-dekrétumok hatályban maradása

Az ünnepség előtt tarottt sajtótájékoztatóján Semjén szégyenteljesnek nevezte Csehországnak az Európai Unió alapjogi chartája alóli mentesítésének ígéretét. Mint ismeretes, a Cseh Köztársaság az EU csütörtöki csúcstalálkozóján kapott ígéretet a charta alóli mentességre, amelyet azért kért, nehogy arra hivatkozva a második világháború után a Benes-dekrétumok alapján Csehszlovákiából elűzött szudétanémetek leszármazottai kártérítési igényekkel léphessenek fel.

- Botrány, hogy a Benes-dekrétumok, mint nemzeti közösségek kollektív jogfosztására épülő törvények így, vagy úgy, de hatályban maradhatnak - fogalmazott a pártelnök a KDNP pécsi szervezete fennállásának 20. évfordulójára rendezett pécsi ünnepséget megelőzően. - Amit Václav Klaus cseh államfő csinált, az túlmegy minden határon. Országa parlamentjének döntésével szemben packázott egy félmilliárd lakosú Európai Unióval.

Hozzátette, hogy ebben a kérdésben elfogadhatatlan volt az EU "maszatolása", hiszen az egész közösség alapvető értelme, alapító atyáinak álma az emberi jogok evidenciaként való tisztelete.

- Elfogadhatatlan, hogy a magyar kormány kollaborált egy ilyen dologban - kritizálta Semjén az ügy kapcsán a magyar kabinet hozzáállását. - A kormány elfelejtette megkérdezni azokat a magyarokat, akiknek szüleit megfosztották jogaiktól, kitelepítették a Felvidékről, vagy megnyomorították, meggyilkolták.

Semjén Zsolt felvetette, mit szólna a világ, ha valamilyen indokkal a Benes-dekrétumokhoz hasonlóan más, jogfosztó törvények is hatályban maradhatnának. Példaként az 1920-as úgynevezett numerus clausus-t említette, amely származás szerint határozta meg a felsőoktatásba felvehetők létszámát Magyarországon. Megítélése szerint ez ugyanúgy elfogadhatatlan lenne.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!