Közélet

2016.06.08. 19:09

Sertésszagot visz a szél

Három falu lakói panaszkodnak az elviselhetetlen bűz miatt a déli határvidéken. Úgy vélik, a kellemetlen szagok a szuper modernnek titulált, másfél éve üzemelő sertéstelepről jönnek.

Kaszás Endre

A falut – napszaktól függetlenül – időről időre elárasztja a bűz. Ilyenkor alig lehet kibírni az utcán, de szellőztetni sem lehet a lakásokat – érkezett az információ lapunkhoz Majsról. Bár értesüléseink szerint a falu lakóit általánosan zavaró probléma a legutóbbi testületi ülésen is téma volt – sőt, felmerült egy esetleges lakossági tiltakozás ötlete is – a település önkormányzatán nem kívántak nyilatkozni az ügyben.

– Az emberek nálunk is szenvednek a büdöstől – mondta Lovas Norbert, Bezedek polgármestere. Mint elmondta, a szagok a hűvösebb téli, tavaszi hónapokban is zavaróak, ilyenkor viszont, a meleg beköszöntével elviselhetetlenek.
– Annak idején, a beruházás előkészítése, majd az építkezés idején hiába tiltakoztunk, a falu vezetése nem tudta érvényesíteni szempontjainkat, igényeinket.

A két település közötti – Lippótól sem túl messze lévő – sertéstelep beruházását a Bóly Zrt. készítette elő, még 2008-2009-ben. Akkor Majs a várható iparűzési adóbevétel okán támogatta a fejlesztést, még rendezési tervet is módosított a falu közigazgatási területén belül tervezett beruházás érdekében. Az idő azonban nem igazolta teljes mértékben a pozitív várakozásokat, különösen nem a környezeti hatásokat illetően. Akkor ugyanis azt ígérték a környező falvak lakóinak, hogy a zárt technológiájú hizlaldából sem a keletkező hígtrágya kezelése, elszállítása miatt, sem pedig az esetleges elhullott állatok miatt nem juthat a levegőbe elviselhetetlen, a határértéket meghaladó büdösség.
Úgy tudjuk, hogy a három érintett falu közül Lippó zöldhatósági vizsgálatot is kért, amit lapzártánkig nem erősítettek meg a Baranya Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi főosztályán.

Fél éve mindent rendben találtak

– Ormánypusztai hízlaldánk a hatályos környezetvédelmi és állatvédelmi törvény előírásainak megfelelően működik – mondta megkeresésünkre Ádám János, a Bóly Zrt. vezérigazgatója. Hangsúlyozta, hogy a beruházás előkészítése és kivitelezése is minden hatósági engedély birtokában, azok betartásával történt. Így kapták meg a használatba vételi engedélyt is, és az előírások szerint működik az üzem ma is.
– Fél éve hasonló tartalmú lakossági panaszok miatt kaptunk egy váratlan zöldhatósági ellenőrzést, aminek során az ellenőrök mindent rendben találtak a telephelyen. Az üzem hasonlóan működik most is, ennél többet nem tudok hozzáfűzni az ügyhöz – közölte a vezérigazgató.
A telepen, amely 1,6 kilométerre fekszik a falutól, évente huszonötezer sertést hizlalnak majd. A keletkező trágyát a telepről a környező termőföldekre szállítják, ennek mennyisége  tekintélyes, 75-85 ezer köbméter évente.
 
Hatósági hatáskör a feltárás

A másfél éve üzemelő modern sertéstelep létesítését környezeti hatásvizsgálat és szigorú engedélyeztetési eljárás előzte meg.
– Csak ilyen módon lehet előzetesen felmérni, hogy milyen környezeti kockázatokat tartogat egy-egy ilyen jellegű beruházás, és így lehet garanciákat előírni a rögzített szabályok betartására – mondta egy lapunk által megkeresett környezetvédelmi szakember.
Kiemelte ugyanakkor, hogy minden szabály, előírás annyit ér, amennyit betartanak belőle – vagyis, ha tényleg komoly bűz van a három délvidéki falu határolta környezetben, annak forrását, legfőképpen pedig okát (technológiai, kivitelezési hiba, emberi mulasztás) csak egy részletekre is kitérő vizsgálat mutathatja meg egyértelműen. Ezt a kormányhivatal környezetvédelmi főosztályán lehet kezdeményezni, és a szakhatóság minden ilyen jelzést, igényt köteles kivizsgálni, és annak eredményéről tájékoztatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!