Közélet

2012.06.06. 19:12

Sikeres kombinált kezelés egy áttétes rákos betegnél

Magyarországon először sikerült teljesen meggyógyítani egy áttétes rákos beteget. Az operációt Pécsett végezték.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Az első magyarországi eljárás során vastagbélrákot, valamint annak súlyos áttéteit is sikerült megoperálni. A betegnél körülbelül egy éve állapították meg, hogy vastagbélrákja van, akkor orvosai gyakorlatilag menthetetlennek tartották, elsősorban azért, mert a tumor a májára is áttétes volt.

Tavaly nyáron Pécsett megműtötték, s a tumorból vett mintát megvizsgálták – egy budapesti magáncégnél ezt követően molekuláris diagnosztika segítségével kimutatták, hogy pontosan mi is okozta a rákos megbetegedést, így meg tudták határozni a megfelelő és egyben belátható időn belül célravezető kezelést is, amelyet azonnal el is kezdtek.

– A beteg a bonyolult vizsgálatnak köszönhetően azt az információt kapja meg, hogy nála melyik gén hibája okozta a daganat kialakulását. Az esetek egy részében ma már a terápiás döntést is segítheti, hogy olyan kezelést kapjon a beteg, mely nem lenne mindenkinek jó, de számára pont az a kezelés legmegfelelőbb – nyilatkozta a napokban sajtótájékoztatón Peták István, a fővárosi KPS Diagnosztikai Központ tudományos igazgatója.

A beteg ezután egy tizenkét alkalmas gyógyszeres kezelést kapott, amelyet követően újra megvizsgálták a máját. Horváth Örs Péter egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Sebészeti Klinikájának intézetvezetője (aki az első és a második műtétet is végezte) a Dunántúli Napló kérdésére elmondta: a kezelés hatására szerencsére a májáttét visszafejlődött úgy, hogy a máj körülbelül egynegyedét foglalta immár csak el, és ezt így viszonylag egyszerűen el lehetett távolítani a fél máj megőrzésével.

A műtétet két hónapja hajtották végre, a beteg mostanra gyógyultnak mondható – az orvosok arra számítanak, hogy később sem újul majd ki a daganat.

– Ez a fajta, molekulárgenetikai módszerrel megtervezett kombinált kezelés Nyugat-Európában már előfordult, ám Magyarországon ez volt az első alkalom – fűzte hozzá Horváth professzor. – Nyilván az még a jövő zenéje, hogy mennyire fog elterjedni a metódus, ám mivel az eredmények biztatóak, mi is bizakodhatunk. Fogalmazhatunk úgy, hogy egy csatát már megnyertünk. Fontos megjegyezni, hogy a genetikai vizsgálatok azért is jók, mert ezzel időt és energiát is spórolunk: a beteg ugyanis csak és kizárólag azt a kezelést kapja, ami neki a legmegfelelőbb.

További részletek a csütörtöki Dunántúli Naplóban! A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló) -->

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!