Közélet

2009.02.26. 18:44

Siklós a vízminőség javításáért pályázó konzorcium élén

Közel százhetven Baranya, Somogy és Tolna megyei település ivóvízének javítására igényel mintegy huszonöt milliárd forintos támogatást az érintett önkormányzatokat tömörítő dél-dunántúli regionális konzorcium – az előzetes megvalósíthatósági tanulmány már készül, a pályázatot Siklós gesztorságával márciusban adják be.

W. K.

A hazai és uniós forrásokból azok a települések részesülhetnek, ahol az ivóvíz kémiai összetevői – mint például az arzén, a nitrit, a vas, a fluorid, és a magán – meghaladják az unió által előírt határértéket. Baranyában ez közel száz falut, illetve várost érint – köztük szép számmal akadnak olyanok, ahol nem csak egy, de három-négy összetevőből is több van a vízben a megengedettnél.

– A programban a jelenleg üzemelő kutak, víztornyok, víztározók korszerűsítése szerepel, ezen kívül a települési ivóvízhálózatokat is kivétel nélkül átvizsgáljuk: ahol szükséges, tisztítópontokat építenénk, ezen kívül az elavult azbesztes csövek kiváltása is része a fejlesztésnek – emelte ki Vancsura Zoltán, a pályázatot

Bőrrákot okozhat

Az egyes kémiai összetevőket a megengedettnél magasabb koncentrációban tartalmazó ivóvíz alkalmankénti fogyasztása nem okoz egészségkárosodást – hosszú távon viszont ártalmas lehet. Az arzén például a májban, a vesében és a bőrben halmozódik fel – csak egy része ürül ki a szervezetből. Aki rendszeresen magas arzéntartalmú vizet iszik, tenyerén és talpán a bőre fokozott hámlásnak indulhat. Emellett májduzzanatot, gyerekeknél pedig gyakori légcső- és hörgőhurutot is okozhat, de tartós fogyasztása bőrrák kialakulásához is vezethet.

előkészítő Dél-dunántúli Regionális Ivóvízminőség-javító Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A beruházásokhoz várhatóan 85 százalékos támogatás nyerhető majd el, azonban úgy tűnik, hogy az önrész előteremtésére is lesz pályázati lehetőségük az önkormányzatoknak.

– Választási ciklusokon átnyúló projektről lévén szó, a megvalósulásához elengedhetetlen a széles körű politikai egyetértés – mondta a tegnapi sajtótájékoztatón Kocsi László szocialista országgyűlési képviselő, egyetértésben az eseményen résztvevő Bánki Erik fideszes honatyával. Hozzátette, a döntéshozatali szinteken a program politikai támogatásra talált, így a települések igen jó eséllyel indulnak a pályázaton.

Kedvező elbírálás esetén a beruházások jövő év első felében indulnának és 2012-re várható, hogy a három megye valamenynyi érintett településen a mostaninál egészségesebb, minden határértéknek megfelelő ivóvizet használhat az ott élő mintegy 120 ezer ember.

A megengedettnél magasabb arzéntartalmú vízzel ellátott települések Baranyában

0,05-0,03 mg/l közötti koncentrációjú arzéntartalmú vízzel ellátott települések Baranyában (- a megengedett határérték 0,01 mg/l):

Gilvánfa, Ibafa, Kisasszonyfa, Lúzsok, Magyarmecske, Magyartelek, Nagycsány, Piskó, Vejti

0,03-0,01 mg/l közötti koncentrációjú arzéntartalmú vízzel ellátott települések Baranyában:

Bánfa, Baranyahídvég, Bogdása, Boldogasszonyfa, Dencsháza, Drávafok, Felsőszentmárton, Gyöngyfa, Hetvehely, Királyegyháza, Kisszentmárton, Markóc, Matty, Páprád, Rózsafa, Sámod, Sellye, Sumony, Szentegát, Tótszentgyörgy

Gilvánfa, Ibafa, Kisasszonyfa, Lúzsok, Magyarmecske, Magyartelek, Nagycsány, Piskó, Vejti

0,03-0,01 mg/l közötti koncentrációjú arzéntartalmú vízzel ellátott települések Baranyában:

Bánfa, Baranyahídvég, Bogdása, Boldogasszonyfa, Dencsháza, Drávafok, Felsőszentmárton, Gyöngyfa, Hetvehely, Királyegyháza, Kisszentmárton, Markóc, Matty, Páprád, Rózsafa, Sámod, Sellye, Sumony, Szentegát, Tótszentgyörgy Bőrrákot okozhat Az egyes kémiai összetevőket a megengedettnél magasabb koncentrációban tartalmazó ivóvíz alkalmankénti fogyasztása nem okoz egészségkárosodást – hosszú távon viszont ártalmas lehet. Az arzén például a májban, a vesében és a bőrben halmozódik fel – csak egy része ürül ki a szervezetből. Aki rendszeresen magas arzéntartalmú vizet iszik, tenyerén és talpán a bőre fokozott hámlásnak indulhat. Emellett májduzzanatot, gyerekeknél pedig gyakori légcső- és hörgőhurutot is okozhat, de tartós fogyasztása bőrrák kialakulásához is vezethet. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!