Közélet

2016.02.08. 19:53

Soha nem volt a városé a Dóm Vendéglő fa építménye

Soha nem volt városi tulajdon a Dóm Vendéglő eltávolított – egyesek szerint lerombolt, mások szerint szakszerűen elbontott – belső, a székesegyházat mintázó fa építménye. A míves galéria sorsa a jelek szerint a legutolsó bérlő kezében van.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Az elmúlt héten tudósítottunk róla, hogy eltűnt a pécsi Dóm vendéglő faragott belső berendezése. A lapunkhoz eljutott hírek szerint fűrésszel darabolták szét és elszállították a galéria elemeit. Megkeresésünkre a városi vagyonkezelő Pécs Holding illetékesei e hét elejére, a lefolytatott vizsgálat eredményének ismeretében ígértek választ. Hasonló módon reagált Vörös Ferenc, a vendéglő legutóbbi bérlője, aki a hét végén Facebook-oldalán már arról számolt be: „Nem barbár módon, nem fűrészelték darabokra, hanem gondos bútorasztalos munkával szétszedték, leraktározták majd gondosan előkészített új helyszínen ügyes kézimunkával összeszerelik.”

Az ügy kapcsán a Pécs Holding a következő közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz: „Az alkotás soha nem volt a pécsi önkormányzat vagy a Pécs Holding Zrt. tulajdonában. Az alkotás mindig úgy cserélt gazdát, hogy városi tulajdonba egyszer sem került, a kezdetektől mostanáig folyamatosan magántulajdonban állt. Információink szerint 1987-ben rendelte meg az elkészítését Behek István Dévényi Sándortól, a művet a Kőház Zrt. kivitelezte, majd ezt követően a Palota Kft. tulajdonába került. Ezt követően került az utolsó bérlőhöz, de az, hogy a bérlők hogyan számoltak el egymással, milyen formában, erről nincs tudomásunk, de ez nem is tartozott a városra/Pécs Holdingra, magántulajdon lévén ehhez nem volt (és most sincs) joga. Kizárólag az ingatlan képezte a bérlemény tárgyát. A Pécs Holding Zrt. őszintén bízik abban, hogy méltó helyen kerül majd újból felállításra a magántulajdonban álló, fából készült építmény.”

Hétfőn egész nap próbáltuk elérni Vörös Ferencet is, ám megkeresésünket nem fogadta.

Ők így látták

Egy szemtanú a Facebook-oldalunkra írta szombaton: „Ami a Dóm berendezést illeti, abszolút hozzá nem értő, segédmunkások vagdosták össze akkorára, hogy egy Mercedes sprinter típusú mikrobusszal el tudják szállítani. Ha azt még egyszer valaki összerakja, annak megemelem a kalapom. Egyébként már mindkét éttermet (Massimo, Dóm) bezárta a holding a magas tartozások miatt. Így sajnos a munkahelyünk is megszűnt...”

Egy másik szemtanú tegnap telefonon számolt be a bontás tapasztalatairól: „A fa berendezést elbontókat mindennek nevezném, csak szakembereknek nem, így szerintem szakmunkáról sem lehet beszélni. Elektromos motoros fűrésszel estek neki a léceknek, gerendáknak. Nem hinném, hogy azt még egyszer eredeti állapotában helyre lehet állítani...”

Az ügyvéd szerint akár jogszerű is lehet az eljárás

Egy lapunk által megkérdezett ügyvéd kifejtette: ingatlanok bérlése esetén a berendezés használatáról és sorsáról a felek állapodnak meg, amit általában rögzítenek is a szerződésekben. Amennyiben például a szerződő felek egy-egy értéknövelő beruházás átruházásáról állapodnak meg, akkor a bérleti jogviszony esetén azt a bérlő a bérlemény állagának sérelme nélkül elviheti.

Amennyiben ilyen megállapodás született a holding és a Dóm vendéglő legutóbbi bérlője között, akkor a berendezés eltávolítása – az ingatlan állagának sérelme nélkül – jogszerűen történhetett. Lapunk kérdésére, hogy mi a helyzet a vendéglő mennyezetén található freskóval, az ólomüveg-berakásos ablakokkal, a jogász így reagált: azok eltávolítása nem valószínű, hogy megfelelne az „állag sérelme nélkül” kategóriának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!