Közélet

2016.01.05. 10:19

Sok kutya elkóborolt, de kevés került menhelyre

A gazdik szinte azonnal elkezdték keresni a házi kedvenceket, napok múlva is felbukkanhatnak.

Hajdu Zs. (Dunántúli Napló)

Viszonylag kevés megriadt és elkóborolt kutya került idén a Misina Természet- és Állatvédő Egyesülethez, illetve a pécsi gyepmesteri telepre a szilveszteri rakétázást, durranásokat, robbanásokat és trombitázást követően. Mint lapunk kérdésére, Farkas Tamás, az egyesület elnöke elmondta, ennek két magyarázata is van. Egyrészt valószínűleg gyorsan reagáltak a kutyatulajdonosok kedvenceik eltűnésére, és azonnal a keresésükre indultak, másrészt pedig az elmenekült kutyák gyakran búvóhelyet keresnek maguknak, ahol több napot is eltöltenek, amíg előbújnak. Így várhatóan még napok múlva is kerülhetnek szilveszterkor elkóborolt kutyák a pécs-somogyi állatmenhelyre.

– A sok telefonhívás és személyes megkeresés alapján bizonyos, hogy idén is sok kutya megriadt a tűzijátéktól, a durranásoktól, és kitört a kennelből, illetve elmenekült az udvarból. Az érintett gazdák többsége szerencsére nem bízott abban, hogy a kutyák maguktól hazatalálnak, hanem azonnal vagy viszonylag rövid időn belül a keresésükre indultak. Ennek köszönhetően a legtöbb házi kedvenc előkerült, megtalálták, még mielőtt távolabbra kóborolhatott volna – mondta Farkas Tamás.

Mint megtudtuk, az állatmenhelyre tíznél is kevesebb kutya került, viszont többször is előfordult, hogy szinte egyszerre ért oda a megtaláló és a gazda, így nem is került be az állat a nyilvántartásba. A gyepmesteri telepre csaknem húsz megriadt, befogott, kóbor állat került, azonban ezek többségét is rövid időn belül hazavitték tulajdonosaik.

A szakember szerint még a szilvesztert követő egy-két hétben is előkerülhetnek az elkóborolt kutyák, így akik nem találták meg kedvencüket, még ne adják fel a keresést. Farkas Tamás azt ajánlja, a következő napokban is érdeklődjenek az egyesületnél, illetve keressék a lakókörnyezethez közeli területeken az állatokat.

Van segítség

Az állatvédők további tanácsokat is adtak, hogy hol tudjuk keresni még elveszett kutyánkat. Jó szolgálatot tehet az internet vagy a közelben kifüggesztett plakátok. A környék állatorvosi rendelőit is érdemes felkeresni, és engedélyt kérni, hogy kitehessük felhívásunkat. A mikrochip is hasznos, mert a gyepmesteri telepen, az állatmenhelyen vagy az állatorvosnál percek alatt be tudják azonosítani kedvencünket, amennyiben a mikrochipet regisztráltattuk a nyilvántartási rendszerben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!