Közélet

2011.05.31. 07:34

„Sok pap nem Isten országát építi, hanem saját jólétét”

Az Egyházfórum című folyóiratnak nyilatkozott az a volt katolikus pap, aki a lap szerint az első volt a Pécsi Egyházmegyében történt állítólagos visszaélésekről beszámoló feljelentők sorában.

Máté B.(Dunántúli Napló)

Interjút közölt az Egyházfórum című folyóirat azzal a személlyel, aki a cikk tanúsága szerint az első feljelentést tette a Pécsi Egyházmegyében történt állítólagos viszszaélésék miatt. A lap főszerkesztőjét, Wildmann Jánost hétfőn nem tudtuk elérni, tudomásunk szerint külföldön tartózkodik. Öszszefoglaltuk a közölteket.
 
„Sok pap nem Isten országát építi, hanem saját jólétét”

Az interjúból kiderül, hogy a feljelentő egy volt katolikus pap, aki a szolgálatot elhagyva családot alapított. Távozása okairól szólva úgy fogalmazott, miután Rómába küldték tanulni, „szembesülnöm kellett az egyház azon részével, melyet az egyszerű, templomba járó hívek nem láthatnak, s amire igaz a mondás: minél közelebb kerül valaki Rómához, annál nagyobb hittel kell, hogy rendelkezzen. Megtapasztaltam, hogy sok pap nem Isten országát akarja építeni, hanem saját jólétének megteremtésén fáradozik.

Az intézet, ahol tartózkodtam, tele volt feszültséggel, állandóak voltak a veszekedések, az ellentétek, olyan légkör uralkodott, ahol hosszabb ideig élve könnyen félrecsúszhatott az ember hite.(…) Ilyen körülmények miatt egészségi állapotom megromlott, a misézéseim, imádságaim kezdtek gépiessé válni, kezdtem kiégni.”
 
Inkognitóját megőrizve nyilatkozott a lapnak

Akárcsak a feljelentést, az interjút is névtelenül vállalta. „Nem láttam semmi jelentőségét, vállalom-e a nevem vagy sem. Így a feljelentéssel tudtak foglalkozni, nem a személyemmel. Meg tartanom kellett bizonyos retorzióktól is. Ugyanilyen megfontolásból most sem szeretném adni a nevemet a beszélgetéshez” – mondta a lapnak. Az írásból kiderül, „a püspökség így is megtudta, ki írta a feljelentést”. A lap szerint ezt követően „fölhívták a főnékét, aki megijedt, hogy a püspökség a cégén áll bosszút. Ügyvezetőm félelmét én is jogosnak találtam, ezért elfogadtam javaslatát, hogy jobb, ha felmondok”.


 
Beleláthatott a színfalak mögötti eseményekbe

A feljelentés hátteréről azt mondta, „papként óhatatlanul beleláttam a színfalak mögött zajló eseményekbe (…) Belső információim voltak arról, hogy a püspöki vezetés életében már nem az a fontos, hogy az egyház dolgai jól menjenek, hanem az egyéni érdekek kerültek előtérbe: a vagyonszerzés, jólét növelése. Találkoztam több áldozattal és tanúval, akik elmondtak megdöbbentő eseteket, majd több ismeretlentől is kaptam anyagot. Ők konkrét bizonyítékokkal is alátámasztották azt, amit a híveknek csak egy része tudott”.

Az interjúban a volt pap arról is szólt, mennyire zavarta, hogy „a rengeteg visszajelzés ellenére az egyház vezetése sem Magyarországon, sem Rómában effektíve nem tett semmit”. Kijelentette, azzal, hogy „a gazdasági igazgatót a püspök hivatalosan egészségi okokra hivatkozva és érdemei elismerése mellett felmentette, de a Fény Kft. élén továbbra is ő igazgatta az egyházmegye ügyeit, a püspök ezzel a nuncius urat és a Vatikánt is megvezette”. Arról is beszélt, szerinte ugyan most csak a Pécsi Egyházmegye ügyeiről van szó, „de már más egyházmegyékből is érkeztek információk. Szerintem a következő dominókocka is borulni fog” – fogalmazott.
 
Öt órán át faggatták, „nem jegelik az ügyet”

Az interjúból kiderült, hogy a feljelentőt már kihallgatták a rendőrök. Több mint öt órán keresztül beszélt a nyomozóknak arról, amit tudott az eseményekről. „A kihallgatás során olyan problémák is felszínre kerülnek, melynek megoldása komoly gondot fog okozni nem csak az egyháznak, de az államnak is. (…) Úgy tűnt, hogy a rendőrség sem tudja, mennyi volt valójában az egyházmegye bevétele és kiadása.”

A nyilatkozó megítélése szerint, mivel a feljelentésében több mint ötven tanút nevezett meg, a kihallgatások egy évig is eltarthatnak. „Szerintem nem fogják az ügyet elkenni, hiszen már eddig is sok konkrétumot találtak. Feltételezhető, hogy lesz felelősségre vonás a pécsi egyházmegyében. Azt tapasztaltam egyébként, hogy a rendőrség nagy szakértelemmel és lendülettel végzi munkáját, s szó sincs arról, hogy az egyházi jellegre való tekintettel jegelnék az ügyet.”

Az interjút teljes terjedelmében itt olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!