Közélet

2012.08.04. 10:32

Sok plébános új állomáshelyen szolgál augusztustól a megyében

Augusztus elsejei hatállyal személyi és területi változtatásokat rendelt el a Pécsi Egyházmegyében dr. Udvardy György megyéspüspök. Az átszervezés a megyét is érinti.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Több mint húsz plébániának van új plébánosa a Pécsi Egyházmegyében, azt követően, hogy Udvardy György megyéspüspök augusztus elsejei hatállyal személyi és területi változásokat rendelt el. A döntés a megyét is érinti: Baranyában szintén sor került személycserékre, illetve egyes plébániák átcsatolására úgynevezett oldallagos ellátásra. A változásokat az egyházmegye honlapján tették közzé. A püspökség titkárságán a döntések indokát célzó kérdéseinket elhárították.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dr. Udvardy György megyéspüspök nemcsak személyi, hanem területi változásokat is elrendelt
[/caption]

– Az ilyen átszervezésekben semmi szokatlan nincs – mondta lapunknak egy, az egyház belső életét jól ismerő forrásunk –, ebben az esetben is legfeljebb csak az szembeötlő, hogy sok személycserére került sor egyszerre. Alapelv, hogy a hívek Jézushoz, s ne a plébánosukhoz ragaszkodjanak, ezért gyakori, hogy a plébánosokat néhány év után áthelyezik, valójában az számít kivételes esetnek, ha valaki évtizedekig egy helyen szolgál. Tehát a most bejelentett változások hátterében nem állnak különleges indokok, s arról sincs szó, hogy valakitől úgymond büntetésből vették el a plébániáját – tette hozzá.

A döntéseket mindazonáltal több helyen is csalódottan vették tudomásul a hívek. Mohácson például roppant sokan, egyes becslések szerint ezren gyűltek össze a Fogadalmi Emléktemplomban Csősz István kanonok-plébános búcsúztatásán, aki harminc évet töltött a Duna-parti városban. – Most mit is mondjak? Nagyon meghatódtam. De visszagondolva a harminc évre, erőt ad annak a mondásnak a bölcsessége, amely így szól: ne azon szomorkodj, ami elmúlott – hanem annak örülj, hogy megtörtént veled – mondta az őt ünneplőknek Csősz István.

Ki, melyik plébánián folytatja augusztustól? – Csősz Istvánt ezren búcsúztatták Mohácson

MÁGER RÓBERT paksi káplán a Székesegyházba kerül, Vida Zsolt pécs-gyárvárosi káplán Paksra. Bartha Zsolt szigetvári kisegítő lelkész Pécs-Gyárvárosban szolgálja a híveket. Dr. Keresztes Pál paksi plébános Szigetváron, Csősz István mohácsi plébános Pakson lesz plébános. Bognár Attila András szajki plébános Mohácsra, Bukovics István aparhanti plébános Szajkra, Matis Géza nagynyárádi plébános Aparhantra, Kovács Ferenc döbröközi plébános Nagynyárádra kerül. Kürtösi Krisztián máriagyűdi plébános Döbröközre, Rosner Zsolt sásdi plébános Máriagyűdre, Darnai József Ágoston felsőszentmártoni plébános Sásdra kerül plébánosnak. Csúzdi Illés olaszi plébános Felsőszentmártonra, Horváth Sándor sellyei plébános Olaszra, Egri József vajszlói plébános Sellyére, Horváth Imre egerági plébános Vajszlóra, Váradi János nagymányoki plébános Egerágra kerül plébánosnak. Németh Antal újpetrei plébános Zombára, Pekker Mátyás Barna bólyi plébános Újpetrére, Takács Gábor kanonok Bólyba kerül plébánosnak.

NAGY NORBERT mohácsi lelkipásztor a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola kollégiumának igazgatója lesz. Dr. Gál Péter bogádi plébános Kakasdon lesz plébános. Koósz Roland szentlászlói lelkipásztori kisegítő Sombereken lesz lelkipásztori munkatárs. Benchea Celestin gyönki plébániai kormányzó Szentlászlóra kerül. A baranyai területi változások a következők: a Sombereki és Palotabozsoki Plébániákat Szajktól Mohács-Belvároshoz, a Kovácshidai Plébániát Máriagyűdtől Harkányhoz, a Vokányi Plébániát Siklóstól Újpetréhez, a Nagyharsányi Plébániát Beremendtől Siklóshoz, a Mároki Plébániát Villánytól Beremendhez, a Bogádi Plébániát Pécs-Gyárvároshoz, a Pécs-Szabolcsi Plébániát Pécs-Gyárvárostól és a Pécs-Szent Ágoston Plébániát Pécs-Szent István Plébániához csatolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!