Közélet

2011.05.22. 22:23

Sokan fontolgatják a leszerelést a baranyai rendőrségen

A szakszervezet szerint hamarosan nem lesz pályakezdő, aki rendőr akarna lenni. A juttatás egyre kevesebb, miközben úgy vélik, az ellenszenv egyre nő a rendőrökkel szemben.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

„Nyolc éve vagyok a rendőrségnél, de már nem sokáig. Szinte minden kedvezményt elvettek tőlünk, és semmi esélyt nem látok arra, hogy itt bármilyen javulás álljon be. Még pár hét, és közös megegyezéssel leszámolok.” Az elkeseredett mondatokat az egyik vidéki baranyai rendőrkapitányságon dolgozó baleseti helyszínelő mondta el a Dunántúli Naplónak, aki hozzátette: úgy tudja, rajta kívül legalább tíz kollégája tervez hasonló lépést.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Tavaly áprilisban egyszerre hatvan frissen végzett rendőr érkezett Baranya megyébe. Kérdés, mennyire marad vonzó a pálya az új szabályokkal (illusztráció: Laufer László)
[/caption]

– Nettó százötvenezer forint a fizetésem, a létszámhiány miatt szinte mindig egyedül dolgozom, szabadidőm alig marad, így még másodállást sem tudok elvállalni. Se pénzem, se időm, részben ez az oka, hogy a házasságom is tönkrement. Ennyi pénzből képtelenség családot fenntartani, a rendőrségtől pedig hiába várnánk segítséget. Négy éve nincs fizetésemelés, a túlórákat sem fizetik ki, csak „lecsúszni” lehet, de azt sem mi dönthetjük el, mikor – panaszolta a helyszínelő.

Pápa László, a Független Rendőr Szakszervezet dél-dunántúli régiójának elnöke hangsúlyozza, az eset nem egyedi. Szerinte nincs is már olyan rendőrkapitányság, ahol a fiatalabb rendőrök ne gondolkoznának azon, hogy leszerelnek és máshová, esetleg külföldre mennek dolgozni.

--------------------------------------------------------------------------
Mint korábban megírtuk, a baranyai rendőrök akár sztrájkkal is tiltakoznának a korengedményes nyugdíj eltörlését célzó alkotmánymódosítás ellen, csak még nem tudják, milyen formában.

Ön szerint kellően megfizetik a rendőröket? Vagy túl sokat kapnak? Szavazzon a középső hasábban!

Arról, hogy a szakszervezeti elnök mit gondol a kormány jelenlegi terveivel kapcsolatban, a Dunántúli Napló hétfői számában olvashat.
--------------------------------------------------------------------------

A fiatal rendőr is úgy döntött, külföldön keres állást, ami sikerült is neki: Németországban, egy fuvarozó cégnél fog dolgozni, havi 1200 euróért (kb. 320 ezer forint).

– Amikor felszereltem, volt 13. havi fizetés, ebédjegy, és persze a korengedményes nyugdíj. Mára semmi sem maradt, csak egy felelősségteljes munka, ami egyáltalán nem könnyű, miközben az embereket folyamatosan ellenünk hangolják. A kapitány nem örült, amikor bejelentettem a távozásom, de megértett. Ő is tudja, mennyire elkeseredett most mindenki. Azt mondta, ha meggondolnám magam, visszavennének, hiszen szükség lenne a szaktudásomra, a tapasztalatomra, de nem hiszem, hogy erre valaha sor kerül. A hivatástudat véget ér ott, ahol a csekkeket kell befizetni. Ha nincs miből, muszáj olyan munkahelyet keresni, ahol megbecsülnek, emberszámba vesznek, és ez a fizetésemen is látszik.

Rendőrfizetések: 77.330-tól 280.000-ig

A Független Rendőr Szakszervezet tájékoztatása szerint ma egy rendőr járőr kezdő fizetése a szolgálati törvény szerint a következőképp alakul: alapilletmény: 77.300 forint, a közterületi pótlék ennek 20 százaléka, azaz: 15.460 forint. Gépkocsivezetői pótlék: 5.025 forint, illetménypótlék: 3.870 forint. Mindez összesen 101.655 forint bruttó bért jelent egy kezdő járőrnek.

Tizenhat év szolgálati idővel ez az összeg felmehet bruttó 224.000 forintig egy körzeti megbízottnál vagy egy zászlós nyomozónál. Pápa László régiós elnök hozzátette, azért 16 évvel számolnak, mert innentől nincs lehetősége a beosztott rendőrnek magasabb fizetési fokozatba lépni, ugyanis nincs már több fokozat. A tiszti beosztásban a fizetés a beosztástól függően változik: egy kezdő nyomozó bére 140.000 forintról indul, amely 280.000 forintig emelkedhet. Ennél többet csak valamilyen vezetői beosztásban kaphat.

„Úgy látom, hogy szítják az ellentéteket”

– A kormány jelenlegi intézkedési tervezeteivel – vagy inkább nevezhetném agyrémnek – kapcsolatos felháborodás hatalmas, és egyre fokozódik az állomány körében. Nemcsak a nyugdíjkedvezmény eltörlése, hanem az egy éve tartó lejárató kampány miatt – mondta Pápa László. A szakszervezeti vezető szerint a semmisségi törvény és a megbízhatósági vizsgálat is azt sugallja az embereknek, hogy

a rendőrök egytől egyig csalók, hazugok, brutálisak, miközben különböző jogszabályokkal és utasításokkal arra kényszerítik őket, hogy minél több bírságot szabjanak ki, minél több állampolgárt jelentsenek fel, hogy a kormánynak nagyobb bevétele legyen. Úgy látja, mintha tudatosan szítanák az ellentéteket a lakosság és a rendőrség között. Ha ez így folytatódik, a leszerelések tömegesek lesznek – hangsúlyozza a szakszervezeti elnök.

a rendőrök egytől egyig csalók, hazugok, brutálisak, miközben különböző jogszabályokkal és utasításokkal arra kényszerítik őket, hogy minél több bírságot szabjanak ki, minél több állampolgárt jelentsenek fel, hogy a kormánynak nagyobb bevétele legyen. Úgy látja, mintha tudatosan szítanák az ellentéteket a lakosság és a rendőrség között. Ha ez így folytatódik, a leszerelések tömegesek lesznek – hangsúlyozza a szakszervezeti elnök. Tavaly áprilisban egyszerre hatvan frissen végzett rendőr érkezett Baranya megyébe. Kérdés, mennyire marad vonzó a pálya az új szabályokkal (illusztráció: Laufer László) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!