Közélet

2013.02.20. 15:21

Sokat ér a pécsi diploma

A pécsi egyetemisták elsöprő többsége ajánlaná az intézményt ismerőseinek – többek között ez derült ki a Diplomás Pályakövető Rendszer friss eredményeiből. Erről is beszélgettünk dr. Zeller Gyula rektorhelyettessel.

DN

– A felmérés szerint a Pécsi Tudományegyetemen végzettek 94,13 százaléka ajánlaná a PTE-t ismerőseink. Jöhet a pezsgőbontás?
– A számadat valóban szép, sőt, ha egészen őszinte akarok lenni, még minket is meglepett. De pezsgőbontás azért nem lesz: a PTE ugyanis a korábbi felméréseken is rendre jól teljesített. A diplomás pályakövetés nagy előnye, hogy olyanok mondanak véleményt, akik már kikerültek a rendszerből, azaz a saját bőrükön tapasztalják meg, hogy valóban mennyit ér a pécsi diploma.

– Ezek szerint sokat.
– Ezek szerint igen. Ráadásul azok is el tudnak helyezkedni, akik esetleg olyan karra jártak, olyan szakon végeztek, amelyet hajlamosak vagyunk alulértékelni.

– Mint például?
– Ó, ha válaszolnék, még azt mondanák, hogy én is alulértékelem ezeket. Szóval akit érdekel, nézzen utána személyesen az eredményeknek, minden fenn van a neten.

– Rendben, akkor beszéljünk a pécsi egyetem egyik vitathatatlan előnyéről: a nagyságról.
– Jó a felvetés, hiszen sokszor megkapjuk, hogy egy ilyen gigászi intézmény nehezen mozdul, egy-egy változás sokáig tart. Meglehet, hogy ez így van – ám a pozitív oldalra sokkal több kerül. Mondok egy egyszerű példát! A jelenlegi rendszer valamelyest lehetővé teszi a hallgatónak, hogy a döntést, miszerint mihez kezd majd az életben, elodázza – a hároméves alapképzés után még tud változtatni. nem mindegy azonban, milyen irányba indul el akkor a BA-diploma megszerzése után. Nálunk van lehetőség arra, hogy ismerkedjen más tudományterületekkel: az úgynevezett campus kredit segítségével áthallgathat más szakokra, más karokra. Ez pedig nekünk komoly versenyelőny más, kisebb felsőoktatási intézményekkel szemben.

– Az ismeretek megszerzésének tehát nincs akadálya – a kérdés csak az, hogy ezek miképpen konvertálhatóak a munkaerőpiacon. Nincs szétaprózódás? Annyi mindent tanulok, hogy a végén nincs olyan specifikus tudásom, amire a piacnak igazából szüksége van.
– Ez elméletileg valóban valós veszély, a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a diákjaink pontosan tudják, hogy ahhoz, hogy tudásuk valóban hasznos legyen, nem elég csupán így-úgy elvégezni az órákat, gyorsan lediplomázni, aztán hajrá, egyedül. A hallgatók ennél sokkal okosabbak, már tanulmányaik alatt felkészülnek a nagybetűs életre.

Nagyon pontos képet ad a rendszer az egyetemről

A diplomás Pályakövető Rendszer évek óta működik. Az online kérdőíves vizsgálat során minden karról kérdeztek hallgatókat – a kérdéscsoportok elsősorban a diákok tanulmányaira, munkaerő-piaci státuszukra, az idegen nyelvi ismereteikre, valamint az oktatással kapcsolatos elégedettségükre vonatkoztak. A kutatás lehetővé teszi, hogy bárki betekintést kapjon arra vonatkozóan, hogy egy diplomás milyen tudással rendelkezik, hogyan állta meg a helyét a munka világában – a felmérés teljes egészében megtalálható az egyetem honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!