Közélet

2015.12.12. 12:03

Star Wars sisak egy jótékony tombolán

Egyedi Csillagok Háborúja sisakot kínált fel egy baranyai rajongó, hogy adományokat gyűjtsön egy súlyos beteg fiúnak.

Nógrádi L. (Dunántúli Napló)

Már a csapból is az új Star Wars-epizód folyik a jövő heti premier közeledtével, de a felcímkézett termékekkel teli, filmrajongók izgalmától hangos felhajtásban akad olyan akció is, amely kitűnik hasznosságával. Egy baranyai filmrajongó ugyanis jótékonysági tombolát hirdetett egy súlyos beteg, 17 éves fiú javára – az adakozók közt pedig egy egyedi Star Wars rohamosztagos sisakot sorsolnak ki.

A Gyódon élő Dukovits Krisztián klubtársaival, a Csillagok háborújáért rajongó 501-es Légió Magyarországi Helyőrsége tagjaival gyakran jár gyermekkórházakban, hogy a fantasztikus filmek karaktereinek beöltözve felvidítsák a betegeket. Így találkozott a Borsod megyei Szikszón élő Kovács Marcival, aki 2013 januárja óta küzd nyirokrendszeri rákbetegséggel. A fiú átesett már többféle kemoterápiás kezelésen, és májusban csontvelő-transzplantáción is, amit mind hősiesen viselt.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A betegséggel küzdő fiúnak nagy örömet okozott, amikor a születésnapján is felkeresték a Légió tagjai
[/caption]

A közelmúltban újabb megterhelő beavatkozásokra kellett felkészülnie, mert januárban ismét csontvelő-beültetésre lesz szüksége. A családja számára nemcsak az jelent hatalmas kihívást, hogy a fiuk az elmúlt három évben sosem volt tünetmentes, de az is, hogy egyedül az apa fizetéséből kell megélniük, az édesanya már nem dolgozhat az ápolás mellett.

A tombola kezdeményezője szerint a fiú nemcsak a Csillagok háborúja-filmek iránti rajongásában elszánt, de a betegséggel is úgy harcol, mintha csak a fantasztikus filmsorozat jedi lovagjainak sorába való felvételért küzdene. Bizonyára ezért buzdítják a Facebookon a „Marciért, Marcinak” címen futó akció jelentkezői közül mind többen a sorozat híres áldásával: „Az erő legyen veled!”

A gyűjtők számára kincset érő sisakot – amely belső párnázást és szellőztető ventilátorokat is kapott – Dukovits Krisztián kifejezetten az akcióra készítette, és a családhoz beérkező adományok felajánlói közt sorsolják ki december 21-én.

Hogyan működik a tombola?
A tombola ára 1000 Ft, amit Marci anyukája, Laczkó Csabáné Bakos Krisztina számlájára kell befizetni, így a megvásárlásával azonnal támogathatják a résztvevők a családot. Fontos, hogy a közlemény rovatba azt írják az adakozók: SW adomány Marcinak. További részletek a
jótékonysági akció Facebook oldalán találhatók.

Igazi megszállott Star Wars-rajongó és barkácsoló

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Dukovits Krisztián már távirányítható R2-D2 modellt is készített
[/caption]

Dukovits Krisztián - akit korábban portréban mutattunk be - gyerekkora óta rajongója a Csillagok háborúja világának. Elkészítette már a filmek összes karakterének sisakját, a harci páncélokból több tucatot és Darth Vader öltözékét is.
Az egyébként a Tettye Forrásháznál dolgozó műszerész a filmek hivatalos rajongói klubja, az 501-es Légió Magyarországi Helyőrségének tagja, munkáit a sorozatot alkotó Lucasfilm is elismerte minőségi replikákként.
Legutóbb egyéves munkával életnagyságú modellt készített a droid R2-D2 mintájára, amely egyedülálló Európában - ezt a működő robotot hívják a hivatalos rendezvényekre is.

Címkék#gyod#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!