Közélet

2015.08.17. 17:28

Sülhet a Magyarok Kenyere - Közös ünneplés, közös kóstolás

A hétvégén, vasárnap tartották Mohácson az Összeöntés Ünnepét.

H.Zs.

Az anyaországból és a határon túlról érkezett búza összeöntését már ötödik éve a mohácsi Szent Miklós Vízi és Taposómalomban végzik. A programban résztvevő minden megye, település, és határon túli magyar szervezet egy-egy kis zsák búzával képviseltette magát az összeöntésen és a papi áldást követő jelképes őrlésen.

Mohácsi Bugarszki Norbert az Összeöntés Ünnepének szervezője elmondta: a Csele-patak partján új történelem íródik, ahová korábban nagy veszteségünk emléke fűződött, ott most a nemzet békés újraegyesítése történik meg ismét.

Az igazi, közös ünneplésre augusztus 20-án kerül sor Pécsen. A Magyarok Kenyere Ünnepen, a Szent István téren a püspöki áldás után a város lakói megkóstolhatják a program lisztjéből készült új kenyeret. Aki pedig nem kerül sorra a kenyéráldás utáni kóstolásnál, az se marad ki a vajdasági kovásszal és parajdi sóval készült különlegességből. A Pécsi Jótékony Nőegylet sátraiban adomány fejében juthatunk hozzá a kis cipókhoz. Az összegyűlt pénz a „Nekem nincs ebédem” gyermekétkeztetési program javára megy.

Kétezernél is több adományozó

Idén ismét sikerült felülmúlni a korábbi évek teljesítményét, az egész ország és a határon túli magyarság is lelkesen vett részt a jótékony célú adományozásban. Összesen több mint kétezer adományozótól, több mint hatszáz, magyarlakta településről gyűlt össze a közel mintegy 440 tonna búza, ami a tavalyi mennyiségnek a duplája .
A Magyarok Kenyere program is fejlődik, idén például majdnem minden megyében lesz augusztus 20-i kenyérünnep nagykenyérrel és az adománygyűjtésre szánt cipókkal. Ezen túlmenően a Magyarok Kenyere program biztosítja a budapesti Szent Jobb körmenet kenyerét is, amelyet Erdő Péter érsek fog megáldani.


Programok Pécsett, auguszus 20-án

16.00–18.00 Magyarok Kenyere Ünnep
Beszédet mond:
Dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere
Dr. Korinek László, a Magyarok Kenyere program ötletgazdája
Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős alelnöke
Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes
Az új kenyeret megáldja dr. Udvardy György megyés püspök
Fellépnek:
Tolcsvay László énekes zeneszerző, a Magyarok Kenyere program művészeti támogatója
Götz Attila a Pécsi Nemzeti Színház színésze
19.30–22.00 Déli Kapu és Magyarok Kenyere Folklór Gála

Egyéb programok:

14.00–20.00 Adománygyűjtés, a Magyarok Kenyere ünnepre készült cipókból a Pécsi Jótékony Nőegylet „Nekem nincs ebédem” gyermekétkeztetési programja javára
14.00–19.00 Kenyeres játszóház, élő-interaktív bemutatókkal

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!