Közélet

2013.03.23. 16:49

Száz éve, márciusban írta a Pécsi Napló

A városi tisztviselők kényszer nyugdíjazása, a választási törvényjavaslat Pécsett ....

A LAPOT SZEMLÉZTE: DR. MOLNÁR ISTVÁN

A VÁROSI TISZTVISELŐK KÉNYSZER NYUGDÍJAZÁSA

Kárász József, a szegedi törvényhatósági bizottság tagja a következőket terjesztette a közgyűlés elé: A nyugdíjszabályzat a városi tisztviselőknek biztosítja azt, hogy negyven év szolgálati idő letelte után teljes fizetésüket megkapják nyugdíjként. Azonban imperative nincs kimondva az, hogy negyven évi szolgálati ideje után a tisztviselő nyugdíjazandó. Minthogy azonban Budapest székesfővárosnál szabályrendeletben kimondatott már, hogy a negyven év szolgálati évet betöltő tisztviselők kivétel nélkül nyugdíjba küldendők, tisztelettel indítványozom, hogy minden városi alkalmazott negyven évi szolgálatának betöltése után kivétel nélkül, hivatalból nyugdíjaztassék. (51. sz.)

A VÁLASZTÁSI TÖRVÉNYJAVASLAT PÉCSETT

A belügyminiszter száz ingyen példányt küldött le Pécsre a választójogi törvényjavaslatból azzal, hogy az érdeklődőknek osszák ki. A választási reform kérdése már évek óta lázban tartja az országot. A parlamentben most kezdődik meg a javaslat tárgyalása. Most készül kitörni a nagy tömegsztrájk is. Ki gondolhatott volna hát másra, mint hogy azt a száz példányt egy-kettőre el fogják kapkodni.

És mi történt? Az, hogy a városháza belső emberein kívül mindössze 5, mondd és írd: öt ember érdeklődött a könyv iránt. A választási reform javaslat végigzúg a Kárpátoktól az Adriáig, a Lajtától az Erdélyi havasokig, de a törvénytervezet iránt egy ötvenezer lakosú városban csak öten érdeklődnek. Ez is jellemző. (51. sz.)

VIDÉKI VÁROSOK KÖTVÉNY KIBOCSÁTÁSI JOGA

A vidéki városok arra törekszenek, hogy kibocsátási jogot nyerjenek a törvényhozástól, különben lehetetlen helyzetbe jutnak a nagyobb beruházások esetében. Nagyvárad 12 milliós kölcsön fölvételén töri most a fejét, erre nézve a 720 millió alaptőkével rendelkező Investiment Registrea Lmtd. tett a városnak ajánlatot. Az angol cég vezetője Nagyvárad tanácsával – a kötvény kibocsátási jog megszerzése esetén – megállapodott. Pécs városának csaknem hasonló összegű kölcsönre van szüksége. Bizonyos dolog, hogy angol tőkével magyar bank nem konkurálhat és ha sikerülne az angol pénzpiacon kedvező kölcsönt kapni, ez kiszámíthatatlan előnyt jelentene a városnak. (52. sz.)

AKI VILLANYÁRAMOT LOPOTT

Sokféle lopás történik ezen a világon, de hogy valaki villanyáramot lopjon a lakása világításához, arra Pécsett nem akadt még példa. Most ez is megtörtént. V. B. kőműves segéd Alsó-Puturla u. 45. szám alatti lakos esetenként drótot alkalmazott a fővezetékhez s a villanyáramot lakásába vezette, ekként élvezte a modern technika áldásait. Az eljárás megindult ellene. (53. sz.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!