Közélet

2009.05.29. 07:15

Százhúszmilliót nyel el idén a reptér

A napokban véleményezte a megyei közgyűlés gazdasági bizottsága a Pécs-Pogányi Repülőteret Működtető Kft. mérlegzáró taggyűléséről és az ez évi üzleti tervéről szóló beszámolót.

Cseri László

Ács Gyula ügyvezető igazgató beszámolójából kiderül, hogy amíg 2007-ben mínusz 50, 2008-ban mínusz 84 millióval zárták az évet, az idei terv 157 milliós költségek mellett 38 milliós bevétellel számol, tehát a tulajdonosoknak, vagyis a városnak és a megyének 2009-ben 119 millióval kell megtámogatniuk a kft.-t. Egy megállapodás szerint a város és a megye 50-50 százalékos tulajdonosai ugyan a cégnek, de 4:1 arányban viselik a költségeket úgy, hogy a megye maximális hozzájárulása 25 millió forintnál nem lehet több.

A „negatívumok” ellenére a gazdasági bizottság határozati javaslata öt havi munkabér kifizetését kezdeményezi Ács Gyula ügyvezetőnek, mondván, teljesítette a 2008-as évre kiírt feltételrendszert. Az ügyvezető havi bére bruttó 450 ezer forint, tehát több mint bruttó kétmillió forint jár neki. A kft. taggyűlése által meghatározott prémium feladatok közé tartozott például az, hogy a légiforgalmi szolgáltatások árbevételéből, az üzemanyag kút árréséből származó bevételből, a banki és egyéb kamatbevételből ötmillió forintonként jár számára egy-egy havi munkabér. De abból is keletkezik egy havi munkabér, ha egy teljes éven át biztosított az üzemszünet nélküli folyamatos működés, természetesen akkor, ha az esetleges zavar nem önhibából adódik.

Miután a kft. egy ideje a Pécs Holding részeként működik, a vezérigazgatót, Varga Pétert kérdeztük: természetes jelenség-e az, hogy a versenyszférával ellentétben a veszteséges városi cégek vezetőit prémiumban részesítik? A vezérigazgató szerint nincs szó veszteségről, hiszen a kft. nullszaldós. A hiányt ugyanis a két tulajdonos pótolja, és ezt az üzleti terv tartalmazza. Az pedig, hogy a repülőtér gyakorlatilag nem látja el azokat a feladatokat, amelyeket létrehozásakor az alapítók megálmodtak, nem feltétlenül az ügyvezető felelőssége. A versenyszférában valóban elképzelhetetlen az a gyakorlat, tette hozzá, hogy a prémium kifizetését nem az eredményességtől teszik függővé, de az önkormányzati szférában sajnos a teljesítménynélküliség az általánosan elfogadott szemléletmód.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!