Közélet

2015.06.16. 10:11

Százöt éves lett Pécs legidősebb lakója

Virággal, tortákkal és műsorral köszöntötték az idősek otthonában Ürge Gyulánét, Ica nénit.

H. Zs.

A város legidősebb lakóját, a 105 éves Ürge Gyulánét, lánykori nevén Kecskés Ilonát köszöntötték hétfőn születésnapja alkalmából rokonai, barátai, az idősek otthonának dolgozói és lakói, valamint dr. Őri László, Pécs alpolgármestere és Sztojkovics Éva, a Népjóléti és Sportbizottság elnöke. Ica néni, aki már évek óta a Zipernovszky Integrált Szociális Intézmény Idősek Átmeneti Otthonának lakója, 1910. június 15-én született Szolnokon. Itt járta ki az iskolákat, illetve itt kezdett el dolgozni a vasútnál. A második világháborút követően, 1948-ban a munkája révén került a MÁV Pécsi Igazgatóságára alkalmazottként.

Szép kora ellenére szinte csak a hallása romlott meg, azonban leginkább csak a rokonokkal, a barátokkal és a nővérekkel beszélget. Unokaöccse, Kecskés András mutatta be az ünnepeltet, mint mondta, ma már sajnos ő az egyedüli rokona, mert Ica néni férje, testvérei is elhunytak, gyermekük pedig nem született.

– Példás családi életet éltek, férjével együtt nagyon szerettek utazni, együtt bejárták szinte egész Európát, megismerkedhettek a földrész legnagyobb városaival. Idősebb korukban sem hiányozhatott életükből a mozgás, ha csak tehették, illetve amíg bírták fizikailag, a Mecsek turistaútjait járták végig. Ica néni nagyon szerette a munkáját, nagyon komoly belső tartása van, amely erős istenhittel is párosult. Emlékszem gyerekkoromból, mindig is tudatosan élt, ezzel mutatott példát nekünk, gyerekeknek, és ezzel a határozottsággal, szeretettel fordult felénk minden nap – mondta Kecskés András.

Hogy miként tartja magát fiatalon, és minek köszönhető, hogy ennyi évet megélt, sajnos nem derült ki. Viszont annyi bizonyos, hogy Ica néni a mai napig imádja az édességet, mindennap, ebéd előtt eszik valami finomságot.

Őri László elmondta, amit mi csak a történelemkönyvekből tanulhatunk meg, azt Ica néni mind átélte, kezdve az első világháborútól az összes jelentős történelmi eseményig. Az alpolgármester úgy fogalmazott, hogy Ica néni példát mutatott és erőt adott mindannyiunknak a kitartáshoz és a hosszú élethez.

Az intézmény dolgozói műsorral, versekkel kedveskedtek Ica néninek, illetve két tortát is készítettek erre a kivételes alkalomra, amelyet közösen fogyasztottak el az ünnepelttel. A nővérek elmondták, hogy szeret üldögélni, az emlékein gondolkodni, de a háborúk eseményei ma is felkavarják. Unokaöccse és felesége rendszeresen felkeresik, minden látogatáskor keresztet vet, így üdvözli őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!