Közélet

2011.04.23. 09:03

Szebb Jövőért már Baranyában is?

Izzik a levegő az országban, az elmúlt napok, hetek vezető sajtóhírei szinte másról sem szóltak mint a magyar–cigány együttélés kérdéséről.

B.A., M.B. (Dunántúli Napló)

Pénteken egy paramilitáris szélsőjobboldali szervezet, a Véderő vezetőjét, Eszes Tamást állították elő a rendőrök Gyöngyöspatáról, ahol a cigánysor közelében kiképzőtábort nyitott a Véderő. A Vöröskereszt buszokkal több száz romát, elsősorban nőket és gyermekeket "menekített" ki Gyöngyöspatáról.

A Véderőtől a Jobbik is elhatárolódott, Vona Gábor pártelnök pedig nyílt levélben kérte arra Orbán Viktor kormányfőt, hogy üljön le vele egy nyilvános, élő televíziós vitára, a fent említett helyzetről, és a cigányság felemelésének kérdéséről beszélni. Ismert az is, hogy az elmúlt napokban Gyöngyöspata mellett Hajdúhadházon jelentek meg a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, akik végigmasíroztak a cigánysoron.

A Jobbikhoz köthető polgárőrséget a helyiek hívták, mert megelégelték a falut sújtó bűncselekményeket. Ugyanezt hangoztatta Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere is, aki falujában is megalakítaná a Szebb Jövőért helyi tagozatát.

Mali Zoltán szerint olyan mértékűvé vált helyben a bűnözés, főként három, összesen tizenöt fős helyi roma család tevékenykedésének köszönhetően, hogy azt nem lehet már elviselni többé. A gárdát nem hívja, azt nem szeretné, ha masírozás lenne, de úgy látja, eddig nem tudtak a problémával mit kezdeni a területileg illetékes siklósi rendőrök.

Kérdésünkre, hogy milyen ügyekről van szó, főként fa- és terménylopásokat, kisebb egyéb bűncselekményeket említett, amelyek azonban összességében milliós nagyságrendű károkat okoztak a településnek.

A polgármester elmesélte azt is, hogy mára odáig fajult az egyre kezelhetetlenebbé váló helyzet, hogy három napja egy nőt kis híján meglincseltek az említett roma családok tagjai.

A Jobbik már szervezi a baranyai csoportot

Közleményt adott ki pénteken Barkó Béla, a Jobbik megyei vezetője és Schindl Anikó, mohácsi jobbikos önkormányzati képviselő. Ebben azt írják, hogy az utóbbi időben „a városban a lakosság általános biztonságérzete nem javult jelentősen. Sötétedés után még mindig félnek kimenni az utcára. Az egyik ilyen gócpont a központi buszmegálló és az ott lévő játszótér környéke, ahol zömében cigány fiatalok zaklatják a járókelőket.” Arra kérnek „minden mohácsi lakost, hogy ha a helyi rendőri segítségnyújtást nem találja megfelelőnek, úgy forduljon a Szebb Jövő Polgárőrséghez” – zárul a közlemény.

Barkó Béla, a Jobbik megyei vezetője a Dunántúli Napló érdeklődésére elmondta, a Mohácson tervezett járőrözésnek egyelőre nincs konkrét időpontja. Azt remélik, hogy erre egy hónapon belül sok kerülhet. Jelenleg a Szebb Jövőért elnevezésű egyesület baranyai szervezetének megalapítása, a tagjelöltek polgárőr vizsgára való felkészülése a soros feladat.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!