Közélet

2012.01.31. 15:08

Szeméthegyek: senki sem tudta, mi zajlik a telepen

A lakók tiltakoznak, a környezetvédelmi felügyelőség pedig eljárást indított a szemetet felhalmozó cég ellen.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

A baranyai falu utcáin szinte senkit sem látni, minden csendes és kihalt, néha egy-egy autó felbukkan, aztán halad is tovább. Az önkormányzaton azonban hamar kiderül, nemrég még egészen más volt a helyzet.

– Egymás után jöttek a negyven tonnás teherautók, azt sem tudtuk, miért, vagy hogy mit hoznak – mondja az egyik irodai dolgozó. – Harminc éve működik a településen egy sertésüzem, azt hittük, talán az állatoknak visznek takarmányt. Azt egyikünk sem gondolta volna, hogy az autókban szemét van!

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Van itt szőnyeg, drót, kábel, konzervdoboz, védősisak, papír, mint egy hagyományos hulladékgyűjtő edényben – mutatja Gyenis János képviselő
[/caption]

A község vezetői sem tudtak róla

Pedig az volt, összesen több ezer tonna, bár erről nemcsak a falu lakói, de még a jegyző és a polgármester sem tudott. Vida Dezső, a község első embere hangsúlyozza, őket senki sem értesítette arról, hogy nagy mennyiségű hulladékot szállítanak majd a településre.

– Úgy derült fény a dologra, hogy a falubeliek kérdezősködni kezdtek a hivatalban, mi történik a magántulajdonban levő telephelyen. Mi sem tudtuk, pedig a telep itt van pár száz méterre. Ha ez a sok műanyag, papír, meg még ki tudja, mi minden egyszer lángra kap, nemcsak a mellette álló sertéstelepre, de a lakóházakra is átterjedhet – véli Vida Dezső, aki hozzáteszi, éppen hétfőn délelőtt kaptak egy levelet a környezetvédelmi felügyelőségtől, amelyben azt írják, hatósági eljárást indítanak a szemét lerakói ellen.

Nem állapítottak meg jogsértést

Gyenis János önkormányzati képviselő (aki már feljelentést is tett az ügyben) készségesen mutatja az utat a szeméthegyekig. Az autót senki sem állítja meg, sehol egy biztonsági őr, teherautókat sem látni. Hulladékot és kutyát viszont annál többet.

– Azért is gondoljuk, hogy akár szerves anyag is lehet a szeméthalomban, mert a kutyák folyton idejárnak. De van itt szőnyeg, drót, kábel, konzervdoboz, védősisak, papír, mint egy hagyományos hulladékgyűjtő edényben. Az a két hatalmas tároló már tele van szeméttel – mutat a közeli épületekre a képviselő. – Gondolom, mivel ott már nem volt hely, kint tették le a többit. Kihívtuk mi már a rendőrséget is, de azt mondták, nem állapítható meg jogsértés, mivel a területre ideiglenes tárolási engedélyt kapott a cég.

Még felhasználnák a rengeteg hulladékot

A képviselő szavaiból az is kiderül, melyik cégről van szó. A telephelyet a Berényi Hulladékgazdálkodási Kft. bérelte ki, amelynek tulajdonosa Berényi László, Somogy megyei fideszes országgyűlési képviselő. A társaság vezetői szerint ők a jogszabályoknak megfelelően jártak el: a tevékenységük megkezdése előtt engedélyt kértek az illetékes hatóságoktól, amelyet meg is kaptak.

Eszerint ideiglenesen összegyűjthetik az újrahasznosítandó papírhulladék felhasználásakor keletkező egyéb hulladékot Egyházasharasztiban. A szemetet pedig nem tárolni, hanem feldolgozni és hasznosítani szeretnék, így például préselt építkezési segédanyagként, illetve gáz, olaj és hőenergia előállításához.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A zöldhatóság is vizsgálja a szemét elhelyezésének körülményeit
[/caption]

Eljárás indul a tárolás körülményei miatt

Hogy a tárolással kapcsolatban mégis lehetnek problémák, az a zöldhatóság leveléből derül ki. A Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség szerint, bár a társaságnak van jogerős hulladékkezelési és hulladék-begyűjtési engedélye, mégis hatósági eljárást indítanak a kft.-vel szemben, miután az engedélytől eltérően végzik a hulladékkezelést. A társaságnak ugyanis csak fedett helyen való tárolásra lett volna joga, ezzel szemben a szabad ég alatt is több méter magas kupacokban halmozták fel a szemetet.

Gyenis János képviselő hangsúlyozza, ők nem szeretnének semmi mást, csak hogy vigyék el a szemetet. Úgy tudja, a cég meg is ígérte, hogy másfél hónap múlva mindent elszállíttat a faluból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!