Közélet

2010.06.17. 13:24

Szenátusi ülés a Pécsi Egyetemen: búcsúzik a rektor

Gábriel Róbert közölte, hogy egy, az elmúlt évek eredményeit bemutató prezentációval köszön el a mai szenátusi ülésen.

ba, fz

17:04 - Mit is célozhatott a letartóztatás? Mi lehet az oksorozat, és mi a saját következtetése


2009. január 1-től jött létre a nagy gazdasági főigazgatóság
Írt egy levelet május végén, két nappal a letartóztatások előtt kifogásolta zet az egyetemi gazdasági modellt.

Vanak ilyen egyetemi modellek a világban, de nem itthon, a rektornak kell elsőszámú felelősnek lennie, és nem lehet olyan dologért felelős, amibe nincsen beleszólása.

17:00 - A médiában a Pécsi Tudományegyetem szerepelt a legtöbbet

Science Building
Mandulavirágzási napok
Felvételi játék
DE
Sajnos negatív kommunikációs spirálban vannak
1. Gazdasági nehézségek miatti csomag, leépítések, kollektív szerződés
2. Rendcsinálási csomag
3. Csomag: negatív hírek: nem lettünk kutató egyetem, bár jelzi, ha tudják, hogy csak öt kutatóegyetem lesz, és nem hat-nyolc mint előtte lehetett hallani (hatba is belefértek volna, mert nem hivatalos információk szerint hatodik lett a PTE), akkor talán kevésbé nagy reményeket fűztek volna hozzá 
4. Rendőrségi ügyek
FEEK - Somogy megyei ügyészség és a rendőrság vizsgálja az ügyet
Az egyetemi gazdasági vezetők letartóztatása
Megjegyezzük: az ámokfutó is erősen hozzájárult a médiaszerepléshez

16:44 - PTE - Cső(d)re töltve

Kezdődik a prezentáció. Címe: PTE - Cső(d)re töltve. Gábriel szubjektív  és laza lesz - ígéri - reménykedünk.

Számokkal kezdünk.
Hány egyetemi tanár, minősített oktató volt és van az egyetemen.
Minősített oktatóból negyedikek vagyunk az országban, az egyetemi tanárok száma csökkent. Akadémiai doktorból is kevesebb van, majd hat százalékkal.

A kollégiumi PPP-programokat sikertörténetként értékeli, 6,8 milliárd forint. A Tudásközpont lesz a PTE első saját tulajdona. Ügyes húzás volt Gábriel szerint ez. Minden más állami tulajdon, PTE-s kezeléssel. Több mint 27 milliárd forintot nyertek el infrastrukturális fejlesztésekre, már csak meg kell csinálni. Soha ennyi "soft-moneyt" (másra költhető pénzt) nem nyertek mint a mostani ciklusban.

Nagy integrációkról beszél Gábriel.
 
Elsőként a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetet említi. Néhány évig bele kell tenni, de nagyon értékes. Tudósítóink úgy tudják, előbb megvonták a kutatóintézet munkatársaitól az infláció-követő béremelést, majd azzal, hogy a TTK-hoz kerültek további lefaragások következtek.

Híres emberek a PTE-n

Hiller volt miniszter, Sólyom köztársasági elnök, Mayer megyéspüspök, majd októberben a rektori konferencián José Manuel Barroso, az Európai Bizottság portugál elnöke érkezik majd.

16:33 - Fischerné lett a Tudásközpont főigazgatója 

Elfogadták az utolsó napirendi pontot is. Most jelentette be dr. Gábriel Róbert, hogy szubjektív prezentációra készül az elmúlt három évről az egyebekben.
 
Fischerné az új egyetemi könyvtár, a Tudásközpont főigazgatója 
Lengvári az egytemi levéltár igazgatója
Gábrielt rector emeritussá fogadták 

16:10 - Közeledik a végjáték

Már a 15. napirendnéll tartanak. 26 van összesen. A Halasy-Nagy aulában alig várjuk már, hogy a végjátékhoz érjünk. Arra számítunk, hogy a rektor leköszönő beszédében az egyetemi vesztegetési ügyről is szóljon valamit. Habár elhangzott korábban, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda felhívta az egyetemi vezetés figyelmét arra, hogy titkos információk birtokában is vannak.

16:05 - Módosította az SZMSZ-t az egyetemoi szenátus

Harmincöt igennel ellenszavazat nélkül elfogadták, hogy a rektor gyakorolja azokat a munkáltatói jogokat is, amelyeket mintegy másfél éve a gazdasági főigazgató hatáskörébe utaltak. A változtatás két napon belül életbe léphet.

15:05 - Elfogadták a nyilatkozatot
 
Már a klinikai központ öt havi zárásáról beszélnek. Rögtön az első kérdés, hogy miért öt hónap a zárás. Kollár főigazgató válaszol. Az érintettek látni fogják már a hatodik hónapi számokat is, az anyagba mostanra azonban már nem lehetett azt betenni. Ugyancsak konkrét kérdésre válaszolva mondja, hogy olyan beszerzés a klinikai központban nem történt az idén, ami nem a közvetlen életveszély elhárítását szolgálta vona, sajnos, teszi hozzá. Megtudtuk azt is, hogy nem sikerült annyi bevételt képezni, mint amennyit terveztek. A klinikum időarányos tervét négy tartózkodás mellett elfogadták. 

15:00 - Nyilatkozatról tárgyalnak

Bódis "leendő rektor" József olvassa fel a nyilatkozatot. Az szmsz-ben gyakorolt gazdasági főigazgatói munkáltatói jogokat visszavonják. 48 órán belül a rektornál lehetnek ezek a jogok. Kérik azt is, hogy nevezzék meg név szerint a gyanúsítottakat, fegyelmi eljárást kezdeményezzenek ellenük, visszavonva aláírási jogukat, a fegyelmi eljárást azonban függesszék fel a folyamatban lévő rendőrségi eljárás végéig.

Az egyetem nevében eljárhat egy ügyvéd, ha megbízzák, aki már korábban is képviselte a pécsi universitast. Az is lehet, hogy ő védheti az érintett egyetemi alkalmazottakat, ha szeretnék, és nincs más ügyvédjük.

14:50 - Nagyon melegünk van a teremben. Bár mintha menne a légkondi. Előttünk pont hiányoznak ketten, azon gondolkodunk, hogy lenyúljuk az ásványvizeket. A műfaj még csak-csak, a metóduson már nem jutunk dűlőre, nem lenne ez esetleg stílusidegen az egytemen?

14:46 - Vége a személyi ügyek tárgyalásának

Kiderült, miért is hagyta el a termet nemrég a rektor. Rector emeritus címre jelölték dr. Gábriel Róbertet - bármit is jelentsen ez. Az előterjesztő dr. Farkas Ferenc rektor-helyettes. Időközben a rektor visszatért a terembe, vége a személyi ügyeknek.

14:27 - Személyi ügyek napirenden
 
A rektor is érintett ezekben, ezért kivonult a teremből erre az időre.
 
Az új egyetemi (és megyei) könyvtár, a Tudásközpont főigazgatói posztjára egyetlen pályázat érkezett, amelyet egyhangúlag támogattak a bizottságok. Dr. Fischerné dr. Dárdai Ágnes lehet az új egyemi könyvtár vezetője is. Titkosan, szavazólapon szavaznak majd.
 
Lengvári István pályázott egyedül az új egyetemi levéltár igazgatójának pozicíójára, ő jelenleg az egyetemi főlevéltáros.

14:23 - Véget értek a napirend előtti felszólalások.
 
Bódis József beszél arról, hogy megdöbbentek a történteken, és ez az óta az első szenátus, így jó alkalom arra, hogy nyilatkozatot adhassanak ki. Harmadik napirendi pontként szavaznak róla.

14:20 - Egyetemisták az árvízi védekezében

Elkezdődöt az idei tanév utolsó egyetemi szenátusi ülése a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának Halasy-Nagy József aulájában. Dr. Gábriel Róbert rektor köszöntötte a megjelenteket, és napirend előtti felszólalásoknak adott helyet.

Elsőként Herendi Ferenc, a PTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzata elnöke szólt arról, hogy a hallgatók helyt álltak az árvízi védekezésben.

A szenátus feltehetően egy nyilatkozatot fog megszavazni az egyetemi megvesztegetési botránnyal kapcsolatban, amelyet már a július elsejétől hivatalba lépő új rektor, prof. dr. Bódis József vezet fel.

Gábriel prezentációval köszön el a Szenátustól

Gábriel Róbert a csütörtöki szenátusi ülésen köszön le a rektorságról. Korábban több helyről is azt hallottuk, hogy a jelenlegi rektor „nagy dobásra” készül, esetleg itt fog reagálni az elmúlt hetek eseményeire. Gábriel Róbert lapunknak elmondta: valójában egy, az elmúlt évek eredményeit bemutató prezentációval köszön el.

A legfőbb egyetemi döntéshozó testület

A Pécsi Tudományegyetem Szenátusa 38 tagból áll. Hivatalból tagja a rektor, a klinikai központ főigazgatója, két közalkalmazotti és két szakszervezeti delegált. A hallgatókat 12 diák képviseli. Emellett mind a tíz kar dékánja és minden karról egy-egy szenátor tagja az egyetem legfőbb döntéshozó szervezetének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!