Közélet

2011.08.20. 20:10

Szent István ünnepe Baranyában az összefogás jegyében

Pécsen az összetartozást szimbolizáló Nemzet Kenyere megszegésével, Drávasztárán kitüntetéssel ünnepeltek Baranyában.

B. A., Schneider G., M. B. (Dunántúli Napló)

„Trianont nem tudjuk nem megtörténtté tenni, de a Nemzet Kenyere, illetve az az összefogás, amellyel készült, meghaladottá teheti” – fogalmazott szombaton Pécsett, a Dóm téren prof. dr. Korinek László jogtudós, pécsi egyetemi tanár. A kezdeményezés ötletadója és a pécsi önkormányzat felhívására ugyanis nemcsak az ország összes megyéjéből, de a határon túli magyarlakta területekről is érkezett búza Pécsre, illetve Mohácsra és Szigetvárra.

Utóbbi két településen őrölték lisztté a búzát, majd szombat reggel Pécsváradon sütötték ki a nemzet kenyerét, amelyet Garadnay Balázs pécsi helynök áldása után dr. Páva Zsolt szegett meg.

Pécs polgármestere az államalapításra emlékező ünnepségen – amelyet több százan tekintettek meg a helyszínen – hangsúlyozta, hogy a nemzet kenyeréért tett összefogás a nemzeti összetartozást szimbolizálja, és mutatja: bármire képesek lehetünk, ha összefogunk.

A nagy kenyér mellett háromezer kis cipót is készítettek, amelyeket a Sétatéren osztott ki a Pécsi Jótékony Nőegylet, adományért cserébe. Az összegyűlt pénzt az egylet „Nekem nincs ebédem” elnevezésű programjára költik el.

Bensőséges megyei ünnepség a Dráva partján

A Baranya Megyei Önkormányzat az alig négyszáz lelkes ormánsági kisfaluban, Drávasztárán rendezte meg az idei Szent István-napi ünnepségét. Az ökumenikus szentmisét – amelyen a térséget sújtó munkanélküliség enyhítéséért is szólt a könyörgés – dr. Udvardy György megyés püspök, Peterdi Dániel református püspök-helyettes és Németh Zoltán evangélikus parókus lelkész mutatta be.

Az ünnep a templom előtti ligetes parkban műsorral folytatódott, amelyre a meghívott vendégeken kívül sok helybeli is kíváncsi volt. Mint dr. Sáity Borbála polgármester elmondta, harminc éve él a településen, de még soha nem volt lehetőségük, hogy augusztus huszadikát méltón megünnepeljék. A munkanélküliség problémája Tiffán Zsolt ünnepi beszédében is visszaköszönt. A térség országgyűlési képviselője bejelentette, hogy négy gát átvágásával heteken belül elkezdődik az Ős-Dráva program, amely reményei szerint hosszú távon segít a térség felemelkedésében.

Az ünnepség vendége volt Jakab Sándor, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke is, aki beszédében a szent István-i intelmekre, valamint a magyar–horvát történelmi és kulturális kapcsolatokra utalva hangsúlyozta: „Mert gyenge az az ország, melynek csak egy nyelve és szokása van.”

A szombati megemlékezésnek egy kitüntetettje is volt, kiemelkedő sportteljesítményéért Michelisz Norbert himesházi származású túraautó-versenyző a Baranya Megyei Önkormányzat elnökének díját vehette át Horváth Zoltántól, a közgyűlés elnökétől.

A muskátlikkal borított szabadtéri színpadon zajló színes műsor még a focizni induló, félmeztelen kissrácokat is megragadta. A fűbe kuporodva nézték végig a Biseri Drave tamburazenekar, a siklósi Kármentő Ének- és Táncműhely, Klepe Jánosné népdalénekes és a helyi iskolások produkcióit.

Komló és Mohács is ünnepelt

Komlón a szombati telt házas István a király című előadás után Polics József köszöntötte a helybelieket a színházban. A polgármester kiemelte, Szent István az állam és a kormányzás erkölcsi alapjait tette le.

Mohácson a hagyományoknak megfelelően ünnepi képviselő-testületi üléssel kezdődött a megemlékezés, majd a Széchenyi téren folytatódott, a Fogadalmi templomban pedig ünnepi szentmisét tartottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!