Közélet

2008.11.25. 06:48

Szenzációs ókori leletek Pécsett

Szenzáció a hír: rómaiak lakták a Balokányt. Ami viszont a hírben rémálommá válhat: mindez az EKF egyik fő beruházása, a konferencia- és hangversenyterem terültének régészeti próbaásása során derült ki.

Kozma Ferenc (DN)

Június és október között két ütemben végeztek régészeti próbaásatásokat az Európa Kulturális Fővárosa 2010 program keretei között a Balokány-ligeti teniszpályákon és a PEAC sportpályán. A PEAC-nál nem találtak régészeti emléket, csak a régi pécsi köztemető sírjaira bukkantak. Ám amire aligha számíthatott bárki, a teniszpályák területén (a régi köztemető sírjai alatt!) római kori épített örökség nyomaira bukkantak. A régi Sopianae városközponttól több mint egy kilométerre – s ez nem mindennapi esemény.

Kárpáti Zoltán régész, a feltárást végző Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat regionális irodájának vezetője elmondta, hogy az Universitas utca mai felszínétől csaknem két méterre figyelték meg a római kori kőépület(ek) omladékát. Jelentős mennyiségű római kori falazótégla, tetőcserép, és falazásra alkalmas tört kő terül szét a budai külváros dombjairól lezúduló felszíni vizek hordalékaként ezen a területen, amit a rómaiak vízelvezető árkokkal próbálták lakhatóvá tenni. Előkerült a mélyből megannyi római pénz, ruhadísz, fibula (ruhakapocs, csat). A régészeti jelenségek értékelése alapján a régész és geológus véleménye: a feltételezett római épület(ek)et a teniszpályáktól északra kell keresni, a konferenciaközpont mélyépítéssel érintett területén kívül, ám annak a kertjében-parkjában, leendő parkolói környékén.

Tegyük mindehhez hozzá, hogy a próbaásás sok kérdésre nem adhatott választ. Ezért a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat a konferenciaközpont földmunkái során állandó régészeti felügyeletet biztosít, hátha előbukkan valami, ami átírhatja a korábbi terveket. Sőt egyes vélemények szerint még az is előfordulhat, hogy módosíthatja a létesítmény eredeti terveit, kivitelezésének határidejét. Utóbbiról megkérdeztük Tasnádi Pétert, Pécs város polgármesterét, aki úgy véli, hogy a feltételezések nem befolyásolják a projekt sorsát. Az építés tavasszal megkezdődik. A „mi lesz ha” kérdéssel foglalkozni korai volna, ám ha tényleg előbukkan a római épített örökség, azt meg kell őrizni, bemutathatóvá kell tenni. A politikus szerint még emelné is a „római környezet” az objektum értékét.

Eddig harminc-negyven zsáknyi csont gyűlt össze

2005-ben tanácskoztak a városházán a koncertterem elhelyezéséről. A vita formálisnak bizonyult, hiszen már az ülés elején kiderült, hogy az MSZP-frakció döntést hozott: a koncertterem csak a Balokányban épülhet fel. Két éve írtuk lapunkban, hogy a Nemzeti Hangversenyterem tervezője, Zoboki Gábor szerint a helyszín alkalmatlan. Hasonlóképpen nyilatkozott több pécsi építész: a vasút jelenléte miatt az épület csak nagyon költséges rezgésszigeteléssel építhető meg. Most a rómaiak „szólnak közbe”. Tegyük hozzá: a régi pécsi temetőről (a teniszpályák és a PEAC-pálya alatt) mindenki tudott. Az objektum alatt többnyire gyermeksírok vannak. A csontokat részint a régészeti feltáráskor szedték össze, részint a kivitelezés során fogják majd. Eddig 30-40 zsáknyi gyűlt össze. Hamvasztás után a köztemető „szóróparcellájában” szélnek eresztik, és emlékoszlopot állítanak.

A Pécs2010 Menedzsment Központ Kht. sajtóközleménye

Az Új Dunántúli Naplóban megjelent, „EKF: Róma közbeszól” című írással kapcsolatban a Pécs2010 Menedzsment Központ Kht. a következő tájékoztatást adja: A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat 2008. június 23. és október 15. között elvégezte a Pécs2010 EKF program egyik kulcsberuházásának számító Pécsi Konferencia- és Koncertközpont területén a régészeti ásatásokat. Ennek eredményéről Kárpáti Zoltán ásatásvezető régész nyilatkozatot adott a Pécs2010 Menedzsment Központnak 2008. október 17-én. Az írás szerint "... a felszínre került objektumok, jelenségek jellege nem indokolja a teljes felületű, megelőző régészeti feltárás elvégzését. A kutatásra kijelölt területen épített régészeti örökség nem került elő, azonban az ásatási eredmények alapján az építési terület tágabb környezetében épített régészeti elemek előkerülésére kell számítani..." Mindezek azonban nem befolyásolják a kivitelezési munkálatok megkezdésének időpontját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!