Közélet

2008.04.23. 20:49

Szinte hihetetlen: gyerekek magas vérnyomással

Minden ötödik gyerek túlsúlyos, sokuk kórosan elhízott. A szomorú prognózis: szinte biztos, hogy negyvenévesen szív- és érrendszeri betegséggel küszködnek majd.

Kozma Ferenc

Ki hitte volna, hogy a három és a tíz év közötti gyerekek egy része nem ismeri a zöldségek ízét. Jószerével sós chipseken és cukros üdítőkön él. A mozgáshiány és egészségtelen táplálkozás miatt minden ötödik túlsúlyos, aminek komoly felnőttkori következménye a cukorbaj, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, és sok minden más.

Tavaly ősszel jelentette be dr. Molnár Dénes, a pécsi gyermekklinika professzora, hogy az intézet éppen az említett korosztály egészségi állapotát felmérő, a brémai egyetem által koordinált uniós programhoz (IDEFICS) csatlakozott. A pécsiek Magyarországon egyedüliként végzik a táplálkozási és életmódbeli szokásokat is firtató vizsgálatokat, amelynek első szakasza egy héten belül lezárul. Ez idő alatt összesen 2600 óvodást és iskolást vizsgáltak meg tetőtől talpig. Az előzetes adatokat ismerő professzor – aki maga is a gyermekkori elhízás kutatója – nemigen lepődött meg a tényeken, csupán azon, hogy milyen sok gyereknek magasabb a kívánatosnál a koleszterinszintje. Erre azért nem számított.

A klinika munkatársai egyébként a pécsi és a mohácsi iskolákban-óvodákban 1300 gyermek egészségügyi szűrését végezték el, úgynevezett kontrollcsoportként pedig Zalaegerszegen és Nagykanizsán vizsgáltak meg hasonló számút. Szüleiknek bonyolult, életmódbeli, táplálkozási szokásokat tartalmazó kérdőivet kellett kitölteniük. Dr. Kovács Éva, a gyermekklinika főmunkatársa, orvos-pszichológus és dr. Répásy Judit, az IDEFICS-program munkatársa lapunknak elmondták, hogy az „átvilágított” gyermekek közel 6 százaléka valamilyen kórós betegség hordozója (magas vérnyomás, cukorbaj stb.). Az állapot-felmérés lapokat átadva a szüleiket arra sarkallták, hogy vigyék őket mihamarabb családorvoshoz.

Egyébként az előzetes kiértékelések szerint a 2600 gyerek 5,5 százalékának magas a vérnyomása, 26 százalékuknak emelkedett a koleszterinszintje (köztük 5,2 százaléknak olyan magas, ami már a felnőttkorban is a kóros tartományba tartozik). Másrészt minden ötödik elhízott, tíz százalékuk pedig kifejezetten túlsúlyos. A szülők bevallása szerint a gyerekeik átlagosan 128 percet töltenek naponta a szabad levegőn (udvaron, utcán, játszótéren, sportpályán) és 90 percet ülnek a tévé előtt.

Az egészségprogram folytatódik

A szülők többsége abban a hitben él, hogy gyermekük majd kinövi a kövérségét, a magas vérnyomást. Úgy nyilatkoztak (minden ötödik), hogy az ételekkel kapcsolatos tv-reklámok hasznos információforrást jelentenek számukra. Egyébként minden bizonnyal hasonlóképpen gondolkoznak, mint az unió többi országában. A brémai egyetem által koordinált programban ugyanis a magyarokon kívül többek között a németek, olaszok, svédek, észtek, olaszok, spanyolok vesznek részt, összesen 17 000 európai kisgyerek jelenlegi egészségi állapotát mérik fel. A program a családok és a gyerekek számára szóló életmódbeli tanácsokkal folytatódik, majd az egészségfelmérés megismétlődik. A névtelenséget garantálják: senki sem férhet hozzá a válaszokhoz és a teszteredményekhez a kutatásban részt vevőkön kívül. Őket szigorú titoktatás kötelezi. Egy-egy gyermek az állapotszűréssel mintegy 40 ezer forint értékű egészségügyi csomagot kap ingyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!