Közélet

2006.08.15. 17:18

Szipuzás úton útfélen

Baranya | Pécsen és Baranya nagyobb városaiban is rendre felbukkannak olyan szipusok, akik nyíltan, az utcán imbolyogva, vagy a helyi járatú buszokon utazva juttatják szervezetükbe a szerves oldószereket. Bár többnyire békések, a járókelők egy részében puszta jelenlétükkel is riadalmat keltenek.

BAMA

Pécsett leginkább a keleti városrészben, Uránvárosban és a Kertvárosban találkozhatunk velük.
Dr. Kékesné Gyimóthy Marianna, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője érdeklődésünkre elmondta, a járőrök alaphelyzetben nem tehetnek semmit, tekintve, hogy a szipusok által használt anyagok nem minősülnek tiltott szereknek. A rendőrök csak akkor léphetnek, ha egyéb, törvénybe ütköző dolgot is elkövetnek, például garázda módon viselkednek. A sajtószóvivő elmondta azt is, ha olyan állapotban találnak rá a rendőrök a szerek rabjaira, hogy orvosi ellátásra van szükségük, akkor természetesen értesítik a megfelelő intézményt.
Máté Zsolt, a Tisztás Szenvedélybeteg Nappali Ellátó Szervezet vezetője úgy véli, nem emelkedett a szipusok száma az utóbbi időszakban, ám az kétségtelen, hogy a nyári hónapokban többször találkozhatunk velük az utcán, mint máskor. Megítélése szerint a megyeszékhelyen mintegy negyvenen használják rendszeresen a szerves oldószereket.

További részletek a szerdai Dunántúli Naplóban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!