Közélet

2012.04.17. 13:37

Szívkatéterezés: ezren várnak vizsgálatra Pécsen

Mintegy ezer beteg várakozik katéteres vizsgálatra a pécsi szívcentrumban – az alulfinanszírozottság miatt nem tud lépni az egyetem.

Hajdu Zsolt (Dunántúli Napló)

A tavaly szeptemberben bejegyzett betegek vannak most soron a szívkatéteres vizsgálatoknál a pécsi Szívcentrumban az egyetem honlapján látható klinikai várólistán – hívták fel a Dunántúli Napló figyelmét olvasóink, illetve a vizsgálat elhúzódása miatt aggódó érintettek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Műtét a szívcentrumban: a sürgős, akut beavatkozásoknál nem marad el a katéterezés, ha kell, de a többi páciens esetében várólista van (fotó: Laufer László)
[/caption] 

A Szívgyógyászati Klinikán mindennap betegek tucatjai várakoznak a járóbeteg-szakrendeléseken. Mint mondják, érezhetően egyre kevesebb a pénz, sajnos egyre többen már csak súlyos állapotban, a sürgősségi ellátásra kerülhetnek be az intézménybe, a megelőzés pedig háttérbe szorul.

– A várólistáról én is hallottam, sőt, a szomszédomat is felvették rá, aztán február elején jött érte a mentő, mert otthon rosszul lett. Amikor beértek vele a mentősök, azonnal vitték a szívkatéteres vizsgálatra, nem nézték, hányadik a listán. Most már jobban van – mondta az egyik idős hölgy.

– Máshol is vannak várólisták, akár a csípőprotézis-operációknál vagy szemműtéteknél, azonban ott nincs veszélyben a betegek élete. Nem értem, hogy a szívbetegségek kivizsgálását és gyógyítását miért nem lehet előnyben részesíteni a finanszírozás megállapításánál? Itt ez a modern, korszerű klinika, és nem tudják kihasználni megfelelően sem a műszereket, sem az orvosok magas szintű tudását – mondta egy másik beteg.

Jelenleg összesen ezren várakoznak arra, hogy pontosan megállapítsák náluk, milyen rizikófaktorba tartoznak, mennyire előrehaladott a betegségük, valamint mikor és milyen beavatkozásra van szükségük. A szakemberek szerint a megfelelő időben elvégzett katéteres vizsgálat ebből a szempontból életmentő fontosságú is lehet. Arra vonatkozóan viszont nem található adat, hogy a várólistán szereplők közül mennyien kerültek be a klinikára a sürgősségi ellátás keretében, mert időközben romlott az állapotuk, illetve volt-e olyan várólistás, aki nem élhette meg a vizsgálat időpontját.

Ha több a sürgősségi ellátás, növekszik a várólista is

Dr. Kollár Lajos, a PTE Klinikai Központjának főigazgatója lapunk kérdésére elmondta, azokban az időszakokban, amikor megemelkedik az akut ellátások száma a Szívgyógyászati Klinikán, akkor megemelkedik a diagnosztikus szívkatéterezésre előjegyzett betegek száma is, ezért ez a mostani eset sem számít kirívónak.

Amint csökken a sürgősségi ellátások aránya, úgy egyre több előjegyzett betegen tudják majd elvégezni a katéteres vizsgálatot, és ezáltal csökkenhet a várólistán levők száma is.

– Sajnos már évek óta alulfinanszírozott az egészségügy, a rendelkezésünkre álló keretösszegből kell megoldanunk az intézményeink működtetését és a betegek megfelelő színvonalú ellátását. Amikor tavaly külön támogatásban részesült a klinikai központ, akkor sikerült a vizsgálatokra várók számát is jelentősen csökkenteni, sajnos azóta ismét emelkedés tapasztalható – mondta dr. Kollár Lajos.

Zalaegerszegen egy, Balatonfüreden két hét a várakozás

Amíg Pécsett több mint fél évet kell várni a szívkatéteres vizsgálatra, így most a tavaly szeptemberben bejegyzettek vannak soron, addig más kórházakban sokkal kedvezőbb a helyzet. Lapunk információi szerint Zalaegerszegen egy héten belül elvégzik ezt a beavatkozást, és Balatonfüreden sem kell két hétnél többet várakozniuk a betegeknek. Kaposváron pedig hamarosan átadják az új katéteres labort, amely biztosíthatja az ottani körzet betegeinek vizsgálatát és ellátását. A diagnosztikus szívkatéterezés az egyik legfontosabb vizsgálati módszer, mert ez alapján lehet pontosan meghatározni a további kezelés módszerét.

A leletek ismeretében döntenek arról, hogy mennyire sürgető a beavatkozás, elegendő-e a gyógyszeres kezelés, vagy pedig a műtéti eljárások közül kell választani.

A klinikai várólistákból kiolvasható, hogy katéteres vizsgálatra ezer beteg vár, azonban szívsebészeti várólista nincs.

Hajdu Zsolt (Dunántúli Napló) Műtét a szívcentrumban: a sürgős, akut beavatkozásoknál nem marad el a katéterezés, ha kell, de a többi páciens esetében várólista van (fotó: Laufer László) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!