Közélet

2011.11.28. 19:32

Szórólap az ingatlanadó ellen - honnan fúj a szél?

Postaládák sokaságában landolt az elmúlt napokban az a szórólap a baranyai megyeszékhelyen, amelyben a pécsi szocialisták által kezdeményezett, a helyi adórendelet visszavonását célzó aláírásgyűjtést népszerűsítik – viszont az MSZP szerint nem ők állnak az akció mögött.

M. B. (Dunántúli Napló)

„Gyula, 42 éves, az Elcoteqben dolgozott, havi keresete 114. 253 forint volt. Hoppál Péter, 39 éves, képviselő, Fidesz, havi keresete 1. 216. 391 forint. Ön szerint melyikük fogja tudni kifizetni a pécsi ingatlanadót?” - áll többek között azon a színes szórólapon, amelyet pécsi postaládák sokaságába dobtak be az elmúlt napok során.

A brosúra másik oldalán azt a kezdeményezést népszerűsítik, amelyet az MSZP pécsi szervezetének képviselői, Schmuck Roland és Tóth Bertalan indított útjára november közepén. Jelesül azt, hogy a közgyűlés vonja vissza az új ingatlan- és telekadóra vonatkozó döntését. Továbbá, hogy a helyi adópolitikára vonatkozó stratégia és cselekvési program kidolgozására egy szakértői bizottság álljon fel az önkormányzat szervezésében, s ezt a pécsi polgárok támogassák aláírásukkal.

Az aláírás nélküli szórólapon egy közösségi oldal linkje is szerepel: a „Mondjunk nemet az ingatlanadóra”-bejegyzést több vezető pécsi szocialista politikus lájkolta, köztük Nyőgéri Lajos, a párt városi elnöke is, aki viszont nem tud arról, ki áll a szórólap mögött:

- Én nem láttam a szórólapot, hozzám nem dobták be - nyilatkozta a Dunántúli Naplónak. - Biztos, hogy tudnék róla, de nem mi voltunk a megrendelők, így valamilyen nem hivatalos akcióról lehet szó. Magával a tartalmával viszont egyetértek - tette hozzá, miután felolvastuk, mi áll a szórólapon.

Hoppál Péter (akinek jövedelme egyébként helyesen 1 352 632 forint) a szórólap kapcsán azt mondta, az MSZP továbbra sem barátja az igazságnak, de ezt már megszokhattuk. Tovább folytatják a hazudozást, ráadásul mindezt sunyi módon, a háttérből próbálják megtenni, nem vállalva a felelősséget. Ha az elmúlt 12 évben nem a város szétverésén, kirablásán, minden mozdítható érték eladásán, és 3,2 milliárd forintos jutalmak egymás közti szétosztásán fáradoztak volna, akkor ma nem lenne szükség ingatlanadóra sem.

– Fontolgatom ugyanakkor a feljelentést is ismeretlen tettes ellen, ugyanis hasonlóan hamis tartalmú szórólapokra korábban is fény derült az MSZP részéről, amikor is Páva Zsoltot vádolták meg a 2010-es kampányban – közölte Hoppál Péter. – Akkor le is buktak a terjesztők.

Fidesz: telefonos közvélemény-kutatás

Az elmúlt napok során a pécsiek körében telefonos közvélemény-kutatást végeztek. Ennek megrendelője a Fidesz Pécsi Csoportja, illetve (számlafizetőként) dr. Hoppál Péter, a városi elnök. Érdeklődésünkre elmondta, a feladattal megbízott cég az összes pécsi, vezetékes telefonnal rendelkező háztartást megkeresik. A cég ajánlata alapján a költségek legfeljebb nettó 112 ezer forintra rúghatnak.

Hoppál Péter kifejtette, a kutatás célja segíteni a városvezetést abban, hogy megismerhessék a pécsi polgárok véleményét. Arra a kérdésre keresik a választ: egyetértenek-e a pécsiek azzal, hogy egy hi-vatalos bizottság álljon fel, amely azt vizsgálná, hogy személy szerint kit vagy kiket terhel a felelősség Pécs igen súlyos eladósítása miatt. Amenynyiben a pécsiek többsége ezzel a kezdeményezéssel egyetért, a Fidesz-KDNP frakciója javasolni fogja ennek a bizottságnak a megalakítását. Hoppál Péter hozzátette azt is, a héten a felmérés eredményéről sajtótájékoztatón számol be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!