Közélet

2009.09.08. 18:35

Tanévet nyitott az egyetem

Ünnepi szenátusi üléssel nyitotta meg a tanévet az egyetem, meghívott vendég az 1000 éves jubileumát ünneplő egyházmegye püspöke, Mayer Mihály volt.

Nyaka Szabolcs

Ünnepi tanévnyitó ülést tartott a Pécsi Tudományegyetem Szenátusa. A Rákóczi úti épület díszaulájában igazán történelmi háttér fogadta a profeszszorokat, meghívott vendégeket, hallgatókat. Hiszen a falon az a jelenet látható egy festményen, amikor – Nagy Lajos király jelenlétében – Miklós pécsi püspök bejelenti az egyetem megalapítását. Erre utalt ünnepi beszédében dr. Gábriel Róbert rektor, aki azt mondta, mindez nem jöhetett volna létre a püspök közreműködése nélkül.

A rektor utalt rá: Európában és a világban mindenhol elismerést kelt, ha megtudják, hogy a pécsi universitas elődjét 1367-ben alapították. Gábriel Róbert ugyanakkor leszögezte, az egyetemnek meg kell felelnie a modern kor kihívásainak is, azaz folyamatos fejlesztésekre van szükség. Mostanában több ilyen is folyik, hiszen egy hete rakták le a tudományos kutatóközpont alapkövét, amely a pécsi Pólus-stratégiához igazodva segíti majd a térség fejlődését.

A rektor szólt az oktatókhoz is, közölve, nehéz feladatot teljesítenek, hiszen 2006-tól a Bologna-rendszerre állt át a felsőoktatás. Gábriel Róbert szerint e folyamat végén a kibocsátott diplomák minősége nem lehet rosszabb, sőt jobbnak kellene lennie. Az egyetem vezetője utalt rá: ez nagyon nehéz, hiszen hiányoznak törvényi szabályzók és a finanszírozás is okoz gondokat. A rektor úgy fogalmazott: bízik abban, hogy a hallgatók is partnerek lesznek a színvonal emelésében.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Egyetemi tanár lett az Állam- és Jogtudományi Karon Petrétei József. A professzor Gábriel Róbert rektortól vehette át a tudományegyetem talárját
[/caption]

A következő bejelentés már kifejezetetten a diákoknak szólt. Gábriel Róbert vázolta, hogy megindult egy nagyszabású kollégiumfejlesztési program, s két év alatt 3200 diákszálló-férőhely újul meg.

Az ünnepi szenátusi ülésen beszédet mondott Mayer Mihály megyés püspök is, aki közölte: Pécs mindig is kivételezett püspöki város volt. Az egyházi vezető hangsúlyozta: az egyetem 1367-es megalapításával Pécs nem maradt le a kor szintén akkor alakult oktatási központjaitól.

Megkapták a talárt az oktatók, így már a professzori karhoz tartoznak – Magas kitüntetéseket adtak át

Sólyom László köztársasági elnök szeptember 1-jei hatálylyal egyetemi tanárrá nevezett ki számos oktatót Magyarországon, közülük többen a Pécsi Tudományegyetemen tanítanak. A pécsi érintettek tegnap Gábriel Róbert rektortól ünnepélyesen is megkapták a professzori karhoz tartozás jelképét, a Pécsi Tudományegyetem talárját. Idén több kar szakemberei is elérték a legnagyobb oktatói fokozatot.

Egyetemi tanár lett az Állam- és Jogtudományi Karon: Petrétei József. Az Általános Orvostudományi Karon: Bíró Zsolt, Gerlinger Imre, Kálai Tamás, Molnár F. Tamás, Nyitrai Miklós, Perjés Pál, Pintér Erika, Olasz Lajos. Az Illyés Gyula Főiskolai Karon: Fusz György. A Közgazdaságtudományi Karon: Kaposi Zoltán. A
Művészeti Karon: Valkó László. A Pollack Mihály Műszaki Karon: Lindenbach Ágnes. A Természettudományi Karon: Józsa Rita, Kuhlevszkij Szergej.

A Pro Universitate Quinqueecclesiensi díjat vehette át tegnapi ünnepi szenátusi ülés keretében dr. Tóth József professzor, az egyetem korábbi rektora és Balogh Imre, az MKB Bank Zrt. vezérigazgató-helyettese. Mindketten az elmúlt évek során egyetemért végzett tevékenységükért érdemelték ki ezt a magas elismerést a Pécsi Tudományegyetem Szenátusától.

Kedden egyébként emellett számos kitüntető díjat, illetve oklevelet adtak át az ünnepi szenátusi ülésen tanároknak és egyetemi hallgatóknak egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!