Közélet

2015.03.16. 16:25

Tanodák Éjszakája Gilvánfán: cigány kemence építése, időkapszula elhelyezése

A gilvánfai Nyitott Ház Tanoda a településen élő, tanulókorú beás cigány fiatalok számára biztosít alternatív fejlesztő foglalkozásokat. Gilvánfa Baranya megye talán legszegényebb települése, ahol a gyermekek nagyon sok hátránnyal indulnak az életben.

bama.hu

Szüleik jórészt munkanélküliek, a településen nincs iskola, orvosi rendelő, de még bolt sem. Az utolsó pécsi busz 15 órakor elmegy. Csak kevesek engedhetik meg maguknak, hogy internet és számítógép legyen otthon.

A tanodában napi tanulássegítés mellett az iskolások különféle projekteken is részt vehetnek. Így a pécsi Playback Színház művészei a drámapedagógia eszközeivel fejlesztik a tanodások önismereti készségeit, a Színes Gyöngyök Egyesület táncpedagógusával hetente tanulhatnak cigány és magyar táncokat.  Kézműves-foglalkozásokon készíthetnek ünnepekhez kapcsolódó díszeket, vagy akár használati tárgyakat is. A tanoda történész munkatársa vezette helytörténeti projekt pedig olyan sikeres, hogy a tanodások által összegyűjtött fényképanyag és családfák még a budapesti Néprajzi Múzeumban is bemutatásra kerültek. A gilvánfai kamasz fiúk a baranyai tanodai focibajnokságban mérhetik össze tudásukat társaikkal. Az idei Pécs-Harkány országúti futóversenyen a tanoda csapata éppen a 100. helyezést érte el, tegyük hozzá, hogy a 147 induló váltóból.

A tavaszi félév talán legizgalmasabb eseménye az április 17-i Tanodák Éjszakája lesz. Az alsószentmártoni és gilvánfai tanodák kezdeményezésére hagyományteremtő szándékkal elindított eseményen a tanodák szerepét és fontosságát kívánják bemutatni, azt remélve, hogy minél több hasonló intézmény is bekapcsolódik, így próbálják hatékonyabban felhívni a döntéshozók figyelmét, hogy a tanodák fenntarthatósága a jelenlegi pályázati rendszerben igencsak bizonytalan.

A gilvánfai tanodások erre az alkalomra nyitott tanodai napot terveznek, amelyen bárki érdeklődő, szülő, gyermek, falusiak és városlakók belepillanthatnak a Nyitott Ház életébe. Az esemény egyik kulcseleme a cigány kemence, a kuptor építése lesz, majd az esti órákban, fáklyafény mellett elásnak egy időkapszulát is a tanoda udvarán. Ezt megelőzi, egy a pécsi Civil Közösségek Házában tartandó szakmai workshop, ahol tanodai munkatársak, iskolaigazgatók és szociális szakemberek beszélgetnek a tanoda és iskola kapcsolatáról, az alternatív oktatás lehetőségeiről.

Az eseményről bővebben itt lehet olvasni.

Címkék#Gilvánfa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!