Közélet

2014.11.15. 17:30

Tavasz helyett nyáron nyithat ki a pécsi zoo

Nem a megfelelő ütemben halad a pécsi állatkert átalakítása. A sok kő és még több csapadék hátráltatta a munkálatokat.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Nem a megfelelő ütemben halad a pécsi állatkert átalakítása, értesült a Dunántúli Napló, ezért is kértünk engedélyt arra, hogy megtekinthessük a munkálatokat, s az állatok ideiglenes elhelyezését, körülményeit. Utóbbival kapcsolatban Szatyor Miklós igazgató azt mondta, jelenleg nem tudják engedélyezni a belépést a parkba, és a milliárdos beruházást bonyolító Pécsi Városfejlesztési Zrt.-hez irányított minket.

Merza Péter vezérigazgató elmondta: az állatkert építése az előzetes ütemtervhez képest némileg valóban lassabban halad, több nem várt körülmény nehezíti, lassítja az építkezést. Az igen csapadékos szeptemberi időjárás okozta nehézségek mellett főként az, hogy a főépület alapozási munkái során a tervezettnél sokkal több követ kellett kitermelni. Mindezek ellenére az állatkert 2015 nyarától újra fogadja a látogatókat, ígérte Merza Péter. Eddig 2015 tavaszi nyitásról volt szó.

Közölte: azok az állatok, amelyek kifutói-állatházai korábban is megfeleltek az elvárásoknak, a helyükön maradtak (így az oroszlánok), azok, melyek „mozgatása” problémás lett volna, ideiglenes szállást kaptak a korábbi helyükön (ilyen a víziló téliesített szállása), a „többieket” helyezték el a területen másutt, ideiglenes szálláson.

Hozzátette: az állatok fotózására, megközelítésére most semmilyen formában nem tudnak lehetőséget biztosítani, tekintettel arra, hogy nem tudják garantálni e helyszíneken a külső látogatók biztonságát. Összességében az egész állatkerti munkaterület zárt terület, közműépítési, bontási, alapozási munkák zajlanak, emiatt sem lehet garantálni a látogatók biztonságát. Hangsúlyozta azonban, hogy tudomásul véve az érdeklődést, amint a munkák ezt lehetővé teszik, bejárást fognak szervezni.

Terrárium: kivárnak

A ma még a régi helyén, a belvárosban működő akvárium-terrárium épületének hasznosítására több piaci érdeklődő is volt már, közölte Merza Péter.
A konkrét jövőbeni funkció azonban kizárólag akkor lesz meghatározható, amikor az állatkertbe történő átköltözés befejeződik, hangsúlyozta. Ráadásul addig, amíg a 2014–2020 közötti uniós pályázati lehetőségek konkrétan nem ismertek, az önkormányzat nem érdekelt az értékesítésben, mert a pályázati lehetőségek függvényében saját fejlesztésben-hasznosításban is gondolkodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!