Közélet

2016.11.07. 16:34

Teljesen felújítanák a Dr. Veress Endre utcai rendelőt

Néhány év alatt nagyot fejlődhet a pécsi egészségügyi járóbeteg-ellátás, ígéri az önkormányzat.

Babos Attila

Legutóbbi, Mi legyen az újság? című internetes szavazásunkon kiderült, sok olvasónk kíváncsi arra, mit tervez a pécsi önkormányzat a járóbeteg-ellátás színvonalának javítása érdekében. Kerestük emiatt a pécsi városházát.

Sztojkovics Éva, a népjóléti és sportbizottság elnöke azt mondta, mint tudni is lehet, Kertvárosban, a Csontváry utcában új rendelőintézetet hoznak létre hamarosan – erről a tervezett beruházásról lapunk több alkalommal is részletesen írt korábban.

A képviselőnő kiemelte, hogy emellett az Uránvárosban a Kőrösi Csoma Sándor utcában is új rendelőt építenek, három gyermekorvosi praxis és tizenegy védőnői szolgálat számára. Az integrált uránvárosi gyermek­háziorvosi rendelő kialakítása közvetett módon hozzájárul a Dr. Veress Endre utcai rendelő járóbeteg-ellátási funkciójának fejlesztéséhez, amire a felszabaduló gyerekorvosi rendelők helyén lesz lehetőség.

A politikus szerint előttük álló feladat még a Dr. Veress Endre utcai rendelőintézet komplex felújítása, amelyhez a szükséges forrásokat európai uniós támogatásból szeretnék előteremteni, erről a szaktárcával már elkezdődött egy egyeztetési folyamat.

A szeptemberi közgyűlésen döntöttek arról, hogy hét helyszínen összesen tizenegy felnőtt- és gyermekháziorvosi körzetet újítanak meg, s e munkára mintegy 700 millió forint európai uniós forrást biztosítanak, emlékeztetett Sztojkovics Éva.

Hozzátette: terveik szerint a fentieken túl minden korszerűtlen háziorvosi és házigyermekorvosi rendelő épülete megújul néhány éven belül.

Korszerűen

Az ismertetett fejlesztések mindegyike kényelmesebb és gyorsabb – például utazások nélküli – betegellátást és szolgáltatáselérést eredményez, hangsúlyozta Sztojkovics Éva.Összességében azt gondolja, a pécsiek a fejlesztések eredményeként az ország egyik legkorszerűbb egészségügyi ellátórendszerének a szolgáltatásait vehetik igénybe, mind az alapellátás, a szakellátás, mind pedig a kórházi ellátás tekintetében. Utóbbi kapcsán a bizottsági elnök szerint érdemes például a nemrég 13 milliárd forintért felújított 400 ágyas klinikára gondolni.

Javítanának az időpontfoglaláson

– Hat-nyolc évvel ezelőtt egy sok sebből vérző szakrendelési ellátás megreformálásába kezdtünk, éppen ezért folyamatos fejlesztések történtek az utóbbi években, s fognak a jövőben is, évek óta zajlik a színvonal emelése – közölte Sztojkovics Éva.
Emlékeztetett arra, hogy a Lánc utcában teljes egészében felújították a rendelőintézetet, ott mintegy félmilliárd forintos fejlesztésből újult meg az épület, és sok korszerű műszert is beszereztek.

A betegirányítás is fejlődött, például létrejött az internetes időpontfoglalás, de terveznek fejlesztéseket abba az irányba is, hogy a telefonos elérhetőségeik javuljanak.
Ezzel együtt azonban folyamatosan haladt a háziorvosi és gyermekháziorvosi rendelők felújítási programja is.

Ez évre teljesen megújult a Testvérvárosok terei, a Polgárszőlő utcai és a Mikszáth utcai rendelő Pécsett, így tizenötezer embernek lett kényelmesebb az orvoshoz járás.
Csak e beruházás során tizenhárom orvosi praxis működik immáron a korábbiaknál sokkal jobb, modernebb és szebb környezetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!