Közélet

2009.06.19. 07:10

Termel, de költözik is a Zsolnay-gyár

Ütemesen zajlik a Zsolnay termelésének átköltöztetése a gyár területének északkeleti csücskébe. A kulturális negyed kialakítása kapcsán rövidesen újra felgyorsul a termelés.

Kaszás Endre

– Az előzetesen elkészített terveinknek megfelelően zajlik a termelés költöztetése, azért volt fontos az ütemterv elkészítése, mert a költözés ideje alatt is folyamatosan zajlik a szakmai munka – tájékoztatta lapunkat Péterné Marosy Katalin vezérigazgató.

A művelet feszességére és pontosságára jellemző, hogy a művészeti értékek új helyre szállítását múzeológus ellenőrizte. Új helyükön, a gyártelek északkeleti csücskében vannak már a gipszformák is, jelenleg a festőrészleg és a szellemi állomány költöztetése folyik. Mindezzel párhuzamosan zajlik a termelésnek helyet biztosító épület felkészítése, amelynek során az állagmegóvó munkák mellett a feltételek biztosítására kerül a hangsúly.

– Terveink szerint július végére a technológia minden eleme az új helyére kerül, és átadhatjuk a területet az önkormányzat részére – mondta a költözés várható befejezése kapcsán Péterné Marosy Katalin.

Két lépcsőben foglalja el új helyét a pirogránitüzem. Folyamatos működése azért kulcsfontosságú, mert az egység kiemelt szerepet játszik majd a Zsolnay Kulturális Negyed műemlék épületeihez szükséges pirogránitelemek elkészítésében. Az előkészítő munka megkezdődött, a nagyobb volumenű termelés a kivitelező megrendelését követően indulhat el.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Zsolnay-gyár épületei már az elmúlt években is számos kulturális rendezvénynek adtak otthont
[/caption]

Nem is olyan sokára, hiszen utóbbi témában tegnap hirdettek eredményt a városházán. Zárt ülésen döntött Pécs város közgyűlése a Zsolnay Kulturális Negyed kivitelezése közbeszerzési eljárásának végeredményéről. A győztes 8,9 milliárd forintos vállalási áron a Magyar Építő Zrt. – Reneszánsz Kőfaragó Zrt. konzorcium lett. Amennyiben nyolc napon belül nem támadják meg a Közbeszerzési Döntőbizottságnál az eredményt, az önkormányzat megköti a szerződést a konzorcium tagjaival.

A Zsolnayval kapcsolatos hír, hogy továbbra is napirenden van a befektetői tőkebevonás lehetősége. Mint Páva Zsolt polgármester lapunknak elmondta, minderre csak a cég biztonságát és a város tulajdonosi érdekeit szem előtt tartva kerülhet sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!