Közélet

2015.04.17. 18:37

Természetjárók kontra hegyibringások

A tavasz megérkeztével egy csapásra kirajzottak a természetbe nemcsak a gyalogos túrázók, hanem az extrém- vagy túrakerékpárosok is. S bizony az együttélés nem mentes a konfliktusoktól.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

A hétvégi csúcsforgalomban – különösen a délutáni órákban – a megszokottnál is nagyobb óvatosság ajánlott a Mecsek-oldal egyes turistaútjain. A jó idő ugyanis az extrémkerékpárosokat, a hegyibringásokat is kicsalogatta a természetbe.

Sajnálatos módon visszatérő probléma, hogy a biciklisek a védett területeken lévő turistaútvonalakat használják. Ráadásul nagy sebességgel, úgy, hogy a sétálóknak kell elugrálniuk a megállni képtelen kerekezők elől – jelentkezett a visszatérő probléma idén tavasszal is.

Az egyik frekventált terület a Tettyéről a Dömörkapu felé vezető Irma sétány, amit kisgyerekes családok is nagy előszeretettel keresnek fel. Ezen a részen a köves-földes talajt is rendszeresen károsítják a száguldozó biciklisek.
Az élő problémára hívta fel a figyelmet Tóth Klára, a Baranya Megyei Természetjárók Szövetségének elnöke, aki mint elmondta, talán csak a szerencsének köszönhető, hogy eddig nem történt baleset vagy nagyobb baj. A szövetség tagjai körében szinte minden túra után beszédtéma a gyalogos és kerékpáros túrázók közötti konfliktus. Utóbbinak nemcsak a természetjárók a kárvallottjai, sokan joggal féltik az érintetlen természetet is a néha a fák között is száguldozó hegyibringásoktól.
A konfliktus éleződése kapcsán utóbbiak pedig azt nehezményezik, hogy „valakik” akadályokat – rönkfákat, vastag ágakat, nagy köveket – raknak ki az erdőjáró biciklisták által kedvelt útszakaszokra. Ez nagyon nagy veszélyt jelent, hiszen későn észlelve az akadályt, elkerülhetetlen a bukás, ami akár nagyon súlyos sérülésekkel is járhat.

Lábon az elsőbbség

Míg korábban az erdőtörvény kategorikusan kitiltotta a hazai erdőkből a bicikliseket, az ezredforduló táján megengedőbb lett ezen a téren a jogi szabályozás. Ma már a hivatalos turistatérképeken is feltüntetik azokat az erdei útvonalakat, ahol megengedett a kerékpárok használata. Az általános szabályozás szerint a parkerdei (épített) sétautakon, valamint a természetvédelmi területeken tilos a biciklizés. Ugyancsak elfogadott szabály, hogy biciklisek számára is szabadnak jelzett turistautakon a gyalogos turistáké az elsőbbség. Ugyanakkor az erdészet járműveinek mozgására is számítani kell a szélesebb kocsiutakon.

Saját szabályok

– A szervezett módon és rendszeresen kijáró hegyikerékpározók zöme egyáltalán nem használja a Mecsek déli, dél-nyugati oldalát, a gyalogos turisták által kedvelt Dömörkapu, TV-torony, Tubes, Éger-tető határolta területet. Mi is a parkerdő kevésbé forgalmas részén túrázunk – mondta Nedjalkov Balázs, aki 22 éve aktív kerékpáros.
Mint hangsúlyozta, társaikkal egyfajta rögzült szabályrendszer szerint járnak a természetbe: köszönnek, megköszönik, ha elengedik őket, jó túrát kívánnak, és ez a magatartás kifizetődő. Nem is gyakran találkoznak terepakadályokkal, amik viszont életveszélyes balesetet okozhatnak a bicikliseknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!