Közélet

2010.06.03. 09:30

Tettye, buszok, kárelhárítás

Százötvenmillió érkezett a természeti károkra, kedvezőbb hitel a Tettye Forrásháznak: sok kisebb-nagyobb kérdést tárgyalt Pécs közgyűlése.

Ny. Sz.

Rendkívüli ülésre ült össze Pécs közgyűlése, számos napirendi pont tárgyalása várt a városatyákra. Ebből a körből kikerült a tömegközlekedési szerződések módosítása, ezt ugyanis levették a napirendről. Ez az előterjesztés tartalmazta volna az új buszok beszerzését is, ám van olyan része is, amely már kevésbé örömteli. Több mint egymilliárd forint pénzügyi kompenzációt kellene nyújtani a Pécsi Közlekedési Zrt.-nek, az előterjesztés szerint ugyanis ez 2005-től évről évre elmaradt. Ez ügyben még további egyeztetések szükségesek, emiatt nem tárgyalta most a testület az előterjesztést.

Az első pénzek már megérkeztek a viharkárra

Kővári János, az ÖPE frakcióvezetője napirend előtt a Május 1. utca katasztrófahelyzetéről beszélt, felvetve a kárigény kérdését is. Páva Zsolt polgármester közölte, feljelentő levelet írt a rendőrségre, történt-e szándékos vagy gondatlan károkozás a Május 1. utca ügyében. Amint az ismert, egy torlasz keletkezett egy áteresznél, valószínűleg illegális szemétlerakás miatt – ez duzzaszthatta fel a vizet, ami elöntötte a területet. A polgármester elmondta, 150 millió forintos támogatást kapott Pécs a kormányzati vis maior alapból, ennek egy részét a Május 1. utcára fordítják. Papp Judit címzetes főjegyző közölte, 500 milliós igényt jelentettek be a vis maior alaphoz, így bíznak benne, hogy az eddig megérkezett összeg csak előleg volt.

Kedvezőbbre cseréli a Tettye Forrásház a hiteleit

Nagy Csaba alpolgármester az előterjesztésben vázolta: a tavaly megalapított Tettye Forrásház pénzügyi helyzete stabilizálódott, év végén nyereséges volt. A meglevő hiteleket szeretnék kiváltani, kedvezőbbre cserélni. A folyószámlahitel 500 millió, a beruházási hitel 800 millió forint lenne – utóbbi eddig 1 milliárd volt.
Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető közölte, egyik szeme sír, a másik nevet: hiszen régebben nem volt közbeszerzés a hitelfelvételre, amit sajnáltak is, most viszont az látszik, hogy versenyhelyzetben jobbak a kölcsönfeltételek.

Az MSZP ettől függetlenül tartózkodni fog, mivel mégiscsak hitelfelvételről van szó.
Nagy Csaba válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy a hitelkeret csökken is, ráadásul a kamat kedvezőbb, s nem kell már jelzálog a Pécs Holding épületeire sem. A Pécsi Vízmű 2 milliárd fölötti hitelrendszerrel rendelkezett, ez jóval kevesebb most a Tettye Forrásháznál, közölte a fideszes városvezető. A testület végül 21 igen, 13 tartózkodással elfogadta az előterjesztést.

Hosszú vita után mégsem döntöttek a Tettyéről

A Tettye forgalmáról is tárgyalt a közgyűlés. Amint beszámoltunk róla, a Barátúr és Böckh utcákat táblákkal védenék, a Tettye utca felső részére kerülnének bóják, ezt jóváhagyta a helyi lakosság is. Ám most a vitában a KDNP-s Szőcs Sándor egy új javaslatot terjesztett be, amely ellentétben áll a korábbi bizottsági javaslatokkal. Ez némi zavart keltett, s hosszas vita alakult ki – eredmény nélkül. Végül elnapolták a kérdést. Ugyanerre a sorsra jutott a lapunkban már ismertetett új közterületi elnevezésekről szóló javaslat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!