Közélet

2006.06.23. 19:26

Tíz évét ünnepelte Szentlőrinc

Szentlőrinc | A város fennállásának tízéves jubileumi ünnepségén avatták fel az új városházát pénteken. A hét éve üresen álló Eszterházy-kastélyt hét hónap alatt varázsolták újjá.

BAMA

– Szentlőrinc 1996-ra jutott el oda, hogy várossá avathatták, ahhoz azonban, hogy valóban várossá váljék, az itt élőknek is érezniük kell, hogy egy város, egy európai város lakói, és ez az idő, úgy gondolom, elérkezett Szentlőrincen – fogalmazott köszöntőbeszédében Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke.

Dr. Győrvári Márk polgármester elmondta, sok mindent sikerült elérniük az elmúlt tíz, illetve négy évben. Utcák, terek, utak épültek, teljes a közműrendszer, felavatták az új művelődési központot de sok feladat még előttük van. Céljuk az autópálya építésének gyorsítása, a földhőből származó elektromos erőmű megépítése, és egy szociális gondozó központ kialakítása. Ez utóbbi mintegy kétszázmillió forintos beruházás lenne, és ha minden jól megy, jövőre elkezdhetik a munkát
A most átadott új polgármesteri hivatalt háromszáz éve Herceg Eszterházy Miklós építtette. A főúri család nyári vadászkastélyaként szolgált. Később iskolai, kollégiumi célokat szolgált, ám az elmúlt hét évben már üresen állt, állaga sokat romlott. A polgármesteri hivatal és az okmányiroda ideköltöztetéséről a múlt évben döntöttek. A felújítás százmillió forintba került, amelynek felét a város önerőből, felét nyertes TRFC-pályázaton kapott pénzből fedezte. A Templom téren található hivatal, illetve a volt iskolaépületből kialakított művelődési központ közelében építik meg a szociális gondozó központot is. Egy új városközpontot alakítanak itt ki. A polgármester azonban emlékeztetett: régi-új településközpontról van szó, hiszen korábban is itt voltak a legjelentősebb intézmények.

Az új városháza átadására és Szentlőrinc tíz évvel ezelőtti várossá avatására ünnepélyes külsőségek között emlékeztek a településen. Az egész napos program lovas huszárok, mazsorettek felvonulásával, katonai tiszteletadással kísért ünnepi zászlófelvonással kezdődött. A városházát Szili Katalin avatta fel, az épületet Mayer Mihály megyéspüspök áldotta meg. Később lovas- és íjász bemutató, lovaglási, kocsikázási lehetőség, Laci konyha, sörsátor, kulturális program várta a helyieket. A nap végére utcabált és tűzijátékot szerveztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!