Közélet

2010.01.08. 19:09

Tízezer embert várnak az EKF-évadnyitóra

A szervezők akár 10–12 ezer vendéget is várnak a vasárnapi EKF-évadnyitóra, nem árt tehát ekkora tömegnél felkészülni az érkezésre, a közlekedésre.

Nyaka Szabolcs

Végső szakaszába lépett az előkészület a vasárnap 18 órakor kezdődő Európa Kulturális Fővárosa programsorozat évadnyitójára. A megyeszékhely központi terén már elkezdték építeni a színpadot, készül a fény- és hangtechnika. Ahogy arról már beszámoltunk, a pécsi Széchenyi téren rendezendő körülbelül egy órás műsorban a tervek szerint megidézik különböző történelmi korokat, Pécs római kori születésétől kezdve egészen napjainkig. A megnyitóműsorban kiemelt szerep jut a helybelieknek: a színészek, bábosok mellett több száz pécsi diák is részt vesz, jelmezbe öltözve, őket óriásbábok kísérik majd.

A próbákon a bama.hu stábja is jelen volt:

A fellépők között is szép számmal találhatunk pécsieket, hiszen az előadásban részt vesz mások mellett a Bóbita Bábszínház, a PTE ETK Fontifive Tánccsoport, a Tanac Táncegyüttes, a Bab Társulat, a Pécsi Balett, a Pécsi Vasutas Fúvószenekar vagy éppen a Szélkiáltó. A zenei összeállítást Erdész Róbert, a Solaris együttes billentyűse alakította ki. Az elképzelések szerint a fináléban „megénekeltetik” a fellépőket néhány jól ismert, s szintén pécsi kötődéssel bíró zenésszel közösen. A fellépők közé várják Demjén Ferencet, Lang Györgyit, Kandech Evelyne-t, Balikó Tamást – illetve meglepetésvendégeket.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Már épül a színpad (fotó: Laufer László)
[/caption]

Az eseményre, amelyre egyébként a vasúttársaság Budapestről nosztalgia élményvonatot is indít, rengeteg vendéget, látogatót várnak. Nem árt a tömegrendezvényre felkészülni, hiszen mind a tér megközelítésében, mind az egész környék közlekedésében várhatóak jelentős változások. Sok helyen lezárások, terelések lesznek – nemcsak az autósok, hanem még a gyalogosok számára is.

Az elmúlt napokban a pécsiek postaládájukban egy meghívót találhattak, amellyel a városvezetés invitálja őket a vasárnapi Európa Kulturális Fővárosa évadnyitóra. Amint arról beszámoltunk, a Pécsi Huszár Egyesület tagjai a város több pontján élőszóval hívogatták a közönséget. Zajlik a felvezető program is: pénteken a rossz idő miatt a Nagy Lajos Gimnázium tornatermében, szombaton 15 órától a tervek szerint a Janus Pannonius utcában lesz utcaszínház, diákok részvételével.

Vasárnap 11 órakor a Bazilikában Mayer Mihály megyéspüspök a Kulturális Fővárosért mond misét, amelynek különlegessége, hogy ott lesz a magyar korona és a koronázási jelvények másolata is, a Koronaőrség kíséretében.

A vasárnap 18 órakor a Széchenyi téren rendezendő évadnyitóra a szervezők akár 10–12 ezer vendéget is várnak, köztük hazai és külföldi közjogi méltóságokat, a testvérvárosok és az EKF-partnerek képviselőit, turistákat, s persze a helyieket.

A régi EKF-esek is ott lesznek a szombati, polgármesteri díszvacsorán

Szombaton Páva Zsolt polgármester és Csák Ferenc nemzetközi szakállamtitkár (korábban az EKF kormányzati koordinátora) vacsorán látja vendégül és köszöni meg mindazon ötletgazdák és szakemberek erőfesztéseit, akik a 2005-ös kezdetektől sikerrel vettek részt az Európa Kulturális Fővárosa Pécs2010 projekt megvalósításában. A jelenlegi EKF-vezetés és Művészeti Tanács tagjai mellett meghívást kapott az estre a "régiek" közül Tarrósy István, Takáts József, Méhes Márton, Czakó Zsolt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!