Közélet

2009.11.10. 19:35

Tízmilliókat spórolnak a reptéren

Novembertől csökkentett nyitva tartással üzemel a pécs-pogányi reptér, elküldtek munkatársakat – évente akár tízmilliókat is spórolhatnak. Emellett növelnék a bevételeket, s az értékesítés is újra képben van.

Nyaka Szabolcs

Jelentős változások történtek az elmúlt hetekben a pécs-pogányi reptéren, a becslések szerint akár több tízmillióval is olcsóbb lehet évente az üzemeltetés. Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere elmondta: a reptéren a feladatok első szakasza ért célba. Amikor megbízták Dragovácz Márkot a vezetői teendőkkel, egyik fő feladata éppen a jelentős költségek csökkentése volt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Tízmilliókat spórolnak a pogányi reptéren (fotó: Laufer L.)
[/caption]

Dragovácz Márk, a reptér ügyvezető igazgatója lapunknak vázolta: novembertől naponta mintegy két-két és fél órával rövidebb nyitva tartással várják a gépeket. Természetesen a kijelölt időn túl is fogadnak járatokat, de csak külön díjért – ahogy az számos más légikikötőben bevett gyakorlat. Az ügyvezető elmondta, csökkenteni kényszerültek a létszámot is, a 35 dolgozóból 26 fő maradt, de többen csak részmunkaidőben. Mivel rövidebb ideig tartanak nyitva, csökken a rezsiköltség is. Ezek az intézkedések összességében évente legalább 35 millió forintos megtakarítást jelentenek. Dragovácz Márk közölte, emellett növelni kívánják a bevételeiket is, akár a reklámhelyek kiadásából, akár irodák bérbeadásából is. A cél az, hogy a tulajdonos önkormányzatoktól illetve hitelből származó külső támogatás csökkenjen. Most évente a mintegy 50 milliós saját bevételük mellett 100–120 millióhoz jutnak ily módon – ezt az igazgató legalább 60–70 millióra kívánja csökkenteni.

Nagy Csaba alpolgármester elmondta, két befektető is érdeklődött a közelmúltban a légikikötő iránt; az egyik az, amelyik korábban már jelezte, oktatóbázist létesítene Pogányban. Pályázatot még nem írtak ki a tulajdonosok, de Nagy Csaba jelezte, előbb-utóbb erre is sor kerül, mivel a reptér működtetését meglátása szerint le kell venni az önkormányzatok válláról.

Jelenleg főként kisgépek, sportrepülők használják

Évente 2000–2500 gépet fogad és indít a pécs-pogányi repülőtér, a legnagyobb részét, mintegy 70 százalékát azonban kisgépek, sporteszközök, sétarepülők teszik ki – tudtuk meg Dragovácz Márk ügyvezető igazgatótól. Mivel a magyar repülési feltételek olcsóbbak, sokan Németországból illetve Ausztriából érkeznek, hogy letegyék a szakszolgálati engedélyüket. A pécs-pogányi légikikötő azért is kedvelt a pilóták illetve a gyakorló repülők körében, mert noha kicsi, korszerűnek számít.

Az ügyvezető elmondta, a maradék harminc százalékot teszik ki az üzleti jellegű utak: a régióban több cég felsővezetése is használja a repteret. Emellett kis számban, de jönnek chartergépek is: mostanában leginkább külföldi vadászok érkeznek Baranyába. Dragovácz Márk azt is hangsúlyozta: bár a repülőstársadalomnak nem jó hír, ha valahol bezárnak egy légikikötőt, de a sármelléki reptér jelenlegi szünetét máris megérezte a pécs-pogányi bázis. Több olyan gép jött ugyanis, amely amúgy a Balaton mellett szállt volna le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!