Közélet

2013.09.16. 16:44

Több ezer emberen segíthet az új fülsebészeti beavatkozás

Új fülsebészeti eljárásra került sor Pécsett, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán, Magyarországon első alkalommal.

F. Z., Univ TV

– Az a kis cső, amely a középfület összeköti az orrgarattal, azaz a fülkürt elzáródhat, s ez a mindennapi életben sok nehézséget és komplikációt okoz a betegnek – nyilatkozta dr. Gerlinger Imre klinikavezető. – Ezt eddig csak komoly fülműtétekkel oldhattuk meg. Az új módszer ennek megy elébe: a szívkatéterezéshez hasonló módon a fülkürt oldalsó szájadékát tágíthatjuk ki.

Jelenleg Magyarország lakosságának 2–3 százaléka szenved úgynevezett fülkürt működési rendellenességben – ez csak Pécsett 2–3 ezer embert jelent. Az először Bielefeldben bemutatott fülkürttágító eljárás most nekik hozhat gyógyulást. Az eljárást Németországban Holgers Sudhoff professzor alkalmazta először, az első 6000 beavatkozás alapján 85 százalékos a hosszú távú sikerarány. A hazai alkalmazásban is a német professzor segített: Pécsett hat beteg kilenc fülét operálták eddig.

Az eljáráshoz szükséges műszereket (amelynek értéke csaknem egymillió forint) a klinika már megszerezte, ám a műtétekhez szükség van egy speciális katéterre is, aminek a beszerzéséhez OEP-finanszírozást kért a klinika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!