Közélet

2015.01.02. 18:11

Több gólya is Baranyában maradt télire

Három madarat is megfigyeltek, ezek közül az egyik vélhetően már elpusztult. A kémesi és a sumonyi gólyát a környékbeliek etetik.

Madártani Egyesület

Október-december folyamán a Madártani Egyesület Baranya három körzetében is megfigyelte a fehér gólyák tartós jelenlétét (a fenti képen az egyik ilyen áttelelő gólya látható). Az egyik példány Somogyapátiban éjszakázott rendszeresen. Egy orkánerejű őszi vihart követően azonban később már nem mutatkozott, valószínűleg elpusztult a viharban.

Egy másik madár jelenleg is Kémes és Szaporca térségében telel. Éjszakázóhelyként az egyik majorság épületeit választotta. A gólyát a helyiek az egyik élelmiszerbolt tulajdonosának hathatós támogatásával folyamatosan etetik.

A harmadik gólya a sumonyi halastavaknál tartózkodik. Táplálkozásra a teleltetők környékét keresi fel, míg az éjszakákat a halásztelep épületein tölti. Az embereket közelre bevárja, ezért a halászok kishalakkal viszonylag könnyen tudják etetni.

A hirtelen beköszöntött tél, a vastag hótakaró és a kemény hideg erősen próbára teszi a gólyákat – írja hírlevelében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány, hozzátéve: az emberek szerető gondoskodása remélhetőleg segít nekik a nehéz időszak átvészelésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!