Közélet

2015.06.30. 15:55

Több lábon álló gazdaság szükséges Zalay Buda szerint

A gazdaság erősítésével, a rá épülő szolgáltatások színesítésével tenné még inkább élhetővé a várost Zalay Buda, az IT Services Hungary pécsi telephelyének vezetője.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

– Cégvezető, családapa, lokálpatrióta – megannyi szemüvegen keresztül látja a várost. Számos kritika ismeretében milyennek ítéli Pécs helyzetét?

– Cégvezetőként a lehetőségeket látom benne. Kevés nagy munkáltató van a régióban, ezért jó esélyekkel indulunk a munkaerő-piaci versenyben. Kiváló lehetőséget tudunk nyújtani a nyelveket beszélő informatikusoknak és a tanulni vágyó tehetséges fiataloknak. El kell azért mondani, hogy előbbieket igen nehéz megtalálni vagy hazacsábítani, míg utóbbiakkal szerencsére nem állunk hadilábon. Családapaként kifejezetten szeretem Pécset, mert számunkra egy élhető méretű, kedves város, tele barátokkal, ismerősökkel. Gyermekeim jó minőségű oktatást kapnak, meg tudjuk oldani a délutáni tevékenységeik logisztikáját, és feleségemmel mi is megtaláljuk azokat közösségeket, ahová tartozni szeretnénk. Lokálpatriótaként már felemás a kép. Gyönyörű belvárosunk van festői Mecsek-oldallal, amihez hiányzik egy virágzó helyi gazdaság. Sokkal több munkáltatóra, munkahelyre van szükség, de ezt már a városvezetés is felismerte és láthatóan indultak lépések is az ügyben.

– Miben látja a lehetőséget, hogy fejlődési pályára kerüljön a város?

– A város jelenlegi helyzete szerintem elsősorban nem elhibázott programoknak köszönhető. Ezek általában jó gondolatok, jó tervek voltak eddig is, és szerintem jelenleg is jó a város stratégiája ez ügyben. A siker kulcsa nem a program maga, hanem a megvalósítások minősége. Ehhez nagyon jó képességű, szakértelmű és hatékony folyamatok mentén irányított emberek kellenek.

– Pécs az egyik nagy hazai vesztese az elvándorlásnak. Megállítható ez a folyamat, hogyan lehetne marasztalni a fiatalokat?

– Ez teljes mértékben összefügg az elmúlt évek gazdasági leépülésével. Amíg nem települnek Pécsre új munkáltatók, nem tudnak fejlődni a jelenlegi vállalkozások, addig nem maradnak a városban sem a fiatalok. Az IT Services Hungary például egy üdítő kivétel, de nem elég. A gyors megoldás a nagy multik idecsábítása lehet, a hosszú távú megoldást én a kkv-szektorban látom. Mindkét irányt erőltetni kell.

– Az ön cége a gazdasági szolgáltató szektorban kínál perspektívát, és ebben a profilban több társaság is működik a városban. Ez lenne a jövő egyik útja?

– Munkavállalói szempontból a szolgáltató szektor egyik legnagyobb előnye, hogy igazából a kollégák tudása a termék, amit a vállalat értékesít, azaz kulcsfontosságú a szaktudás, a folyamatos képzés és nem utolsó sorban a munkahelyi közérzet. Egy pozitív hangulatú cégnél sokkal nagyobb a hatékonyság, a termelékenység. A városnak azonban több lábon kell állnia ilyen szempontból is. Nem lehet egy ágazatra koncentrálni, a szolgáltató szektor mellett nagyon fontos a gyártás, az ipar, amikre már épülhet a pénzügyi és kereskedelmi szektor is.

– Hogy látja, kik tehetnének igazán sokat a városért? Hogyan lehetne, kellene mozgósítani őket?

– Pécs városának most azokra a „szürke eminenciásokra” van szüksége, akik nagyon értik a dolgukat, határozott értékrendet képviselnek és szenvedélyesen akarnak tenni a városukért. Nem hírességekre van szükség, hanem tehetséges, szorgalmas szakemberekre. Én úgy látom, hogy ezek a személyek a civil szférában jelen vannak. A város feladata lehetne, hogy ezeket az embereket megtalálja, megszólítsa, aktivizálja.

Hazai pályaként tekint a városra

Zalay Buda 40 éves, nős, három gyermek édesapja (Zsombor 12, Botond 10 és Boróka 3 évesek). Pécsett született, itt járta iskoláit, a Nagy Lajos Gimnázium után, az akkor még Pollack Mihály Műszaki Főiskolán diplomázott informatikus mérnökként. A város meghatározó cégeinél volt informatikai vezető: BAT Pécsi Dohánygyár, Elcoteq és most az IT Services Hungary Kft. alkalmazásában. Szüleivel és két bátyja családjával együtt a „szűk” pécsi család 16 főt számol. A családja után a legnagyobb szerelem a sport: szabadidejében kosárlabdázik és edzősködik most már lassan 20 éve a Baranya Megyei Kosárlabda Bajnokság élvonalában, a Mecsek Sport Egyesület színeiben.
Gyermekei jövőjéről így beszél:

– Szeretném, ha sokat tanulva, látva a nagyvilágból itt találnák meg a számításukat. Bízom benne, hogy mire ők a munka világába lépnek, 10–15 év múlva Pécs már megindult a gazdasági fejlődés útján és sok lehetőség közül fognak tudni munkahelyet választani. Ha valami oknál fogva mégsem így lesz, Pécs akkor is a szülővárosuk lesz, ahová mi majd hazavárjuk őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!