Közélet

2011.11.20. 10:01

Több liter üzemanyagot is spórolhatunk száz kilométeren

Autózási stílusunk megváltoztatásával, előrelátó vezetéssel harcolhatunk a benzinár-emelkedés ellen.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Az elszabaduló üzemanyagárak miatt érdemes elgondolkodni, hogyan tudunk spórolni, ha továbbra sem tudjuk letenni az autót. Szakembereket kérdeztünk arról, milyen üzemanyag-kímélő praktikák léteznek. Váltsunk hamar nagyobb sebességbe, de ne akarjunk mindenkit leelőzni induláskor, a motort közepes fordulatig pörgessük a váltáshoz.

Városban is közlekedjünk ötödik fokozatban (már harmadikból felválthatunk), utána azonban ne váltsunk sokat. Próbáljunk előrelátóan, a forgalmat figyelve vezetni, így minél tovább tarthatjuk a legfeljebb ötvenes tempót. Ha városon kívülre megyünk, 90 közelében, inkább alatta maradjunk. Autópályán pedig, ha nem sietünk, legfeljebb százhússzal menjünk.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Tankolni muszáj, sokan nem tehetik le az autójukat, hiába egyre drágább
[/caption]

Ne bömböltessük a rádiót, csak akkor kapcsoljunk lámpát, ha már szükséges vagy kötelező. Ha épp téli gumit kell cserélnünk, vegyük a kisebb váltóméretet. Gyakran ellenőrizzük a gumik nyomását, ha nem optimális a szint, az autó többet fogyaszt. Vegyük le a tetőcsomagtartót, ha nem szükséges. Kerüljünk minden felesleges fékezést és megállást. Ne dőljünk ki a kanyarban, de kanyarodáshoz nem kell szinte álló helyzetig lefékeznünk.

A piroshoz közeledve, ha tehetjük, csak lassítsunk, ne álljunk meg, ám ha épp lekéstük a zöldet, állítsuk le az autót. Csak akkor induljunk el zöldnél, ha az előttünk álló is elindult, hogy ne kelljen feleslegesen fékeznünk. Ha látjuk, hogy a sávunkban messzebb akadály jön, előbb soroljunk be, minthogy meg kellene állnunk.

A fűtést, klímát is csak a szükséges mértékig használjuk vagy mellőzzük. Tervezzük meg útvonalunkat. Ne tegyünk felesleges köröket, de jobb a kicsit hoszszabb út lámpák nélkül mint a legrövidebb, forgalmas, sok lámpás szakasz. Ha eddig nem így vezettünk, e tanácsokat betartva akár 10–30 százalékkal is csökkenthetjük autónk fogyasztását.

Tüntettek is ellene

Tegnap reggel Mohácson a Jobbik Baranya Megyei Választmánya és Mohácsi Szervezete autós, motoros, biciklis és gyalogos demonstrációt tartott, így tiltakoztak a magas üzemanyagárak és a „logikátlan” áremelések miatt.

Már a novemberi jövedékiadó-emelés előtti hetekben is jóval nagyobb mértékben emelkedett a gázolaj ára, mint a benziné, bő két hónap alatt az adóemelés miatti 16 forintos drágulást is számolva 366-ról 431-re nőtt a dízel átlagára. De hozzá kell tenni, természetesen a benzin sem számít olcsónak.

Már a novemberi jövedékiadó-emelés előtti hetekben is jóval nagyobb mértékben emelkedett a gázolaj ára, mint a benziné, bő két hónap alatt az adóemelés miatti 16 forintos drágulást is számolva 366-ról 431-re nőtt a dízel átlagára. De hozzá kell tenni, természetesen a benzin sem számít olcsónak. Tankolni muszáj, sokan nem tehetik le az autójukat, hiába egyre drágább -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!