Közélet

2009.09.04. 19:22

Több mint egymilliárddal tartozik a bérlakásban élők egy része

Mindenképp változásokra lesz szükség a pécsi bérlakás-rendszerben: a kintlevőség ugyanis mintegy 1,1 milliárd forint.

Nyaka Szabolcs

Meghaladja az 1 milliárd forintot a pécsi önkormányzati bérlakásban élők lakbér- és közüzemi tartozása – erre is fény derült a közelmúltban, egy átfogó felmérés nyomán. Amint arról lapunkban beszámoltunk, Csizi Péter, a Fidesz képviselője nyár közepén vette át a népjóléti bizottság vezetését, s a bérlakás-rendszerben változásokat ígért. Ehhez előzetesen fel kellett mérni a helyzetet. Kiderült, hogy mintegy 700 millióval tartoznak a bérlakásban élők a távhőszolgáltatónak, 300 milliónyi lakbérrel „lógnak”, s még nagyjából 100 milliónyi az egyéb közüzemi tartozás. Ez azt jelenti, hogy egy bérlakásra 255 ezer forint hátralék jut. Ez persze csak átlagszámítás, hiszen 4300 lakás felett rendelkezik a pécsi önkormányzat, de ide tartoznak a szociális bérlakások éppúgy, mint a művész- vagy sportolói lakások. S természetesen nem mindegyik lakó tartozik.

Ám vannak olyanok, akik külön gondot jelentenek, ők az önkényes lakásfoglalók. Csizi Pétertől megtudtuk, a kimutatás szerint az önkényes lakásfoglalók mintegy 60 százaléka György-telepen él. A bizottsági elnök közölte, ez ügyben külön egyeztettek már szociális szakemberekkel, s támogatják a Máltai Szeretetszolgálat munkáját is. Az viszont tény, hogy lépni kell az önkényes lakásfoglalók ügyében, ahogy a hátralékok terén is.

– Az persze kérdés, hogy miért most és miért csak mi kezdtünk el foglalkozni ezzel az üggyel? – vetette fel a fideszes politikus, arra is utalva, hogy a milliárdos hátralék korábban még kevesebb, s így könnyebben kezelhető lett volna.

Csizi Péter elmondta, a napokban megalakul a lakásgazdálkodási albizottság, s lépésről-lépésre kezelik a helyzetet. Mint a képviselő közölte, külön meg kell vizsgálni, az érintettek valóban nem tudják-e fizetni a lakbért, rezsit – avagy nem akarják, hiszen azt látják, nincs igazán retorzió. Csizi Péter közölte, lehetőség szerint minden érintettel meg kívánnak állapodni, ám ha ez megszületik, a legszigorúbban be kívánják tartatni azt.

Ha felújítja az ingatlant, beszámítják a bérleti díjba a munkát

Csizi Péter, a népjóléti bizottság elnöke közölte: a felmérések szerint műszaki okból 80–90 önkormányzati lakás van jelenleg Pécsett üresen. Ezek legnagyobb része azonban olyan komoly rekonstrukcióra, teljes átépítésre szorul, hogy azt csak nagyobb beruházással, szakemberek végezhetnék el. Van azonban 15 olyan otthon, amelyben kisebb javításokra, felújításokra van szükség. Ezeket most megpályáztatják. Csizi Péter elmondta, a Pécs Holding felmérte, mennyibe is kerül a felújítás, s amennyit a lakó elvégez belőle – akár saját vagy rokoni munkával –, azt betudják a későbbi lakbérbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!