Közélet

2009.02.24. 08:05

Több város is csatlakozik az EKF-programokhoz

Bár a kulturális főváros Pécs lesz 2010-ben, a régió több településén tartanak majd kapcsolódó programokat. Hogy a rendezvények lebonyolítása zökkenőmentes legyen, az érintett városok pályázatot nyújthattak be intézményeik felújításához.

K.E.I.

A beküldött anyagok elbírálása megtörtént: öt baranyai és két-két Somogy, illetve Tolna megyei település nyerte az uniós támogatást. Baranyában Komló, Mohács, Siklós, Sellye és Szigetvár terveit ítélte támogatandónak a bizottság, így ők kapnak milliókat terveik megvalósításához.

Komlón a 28 éves Közösségek Háza és a 24 éves Színház épületét újítják fel, tudtuk meg dr. Szakács László alpolgármestertől. A város összesen kétszáz millió forintot költhet a munkálatokra, amelyek során a kötelező feladatok mellett – úgymint a vizesblokk felújítása és az akadálymentesítés – egyéb, már régóta tervezett fejlesztéseket is véghez vihetnek. Rendbe teszik mindkét épület tetejét és homlokzatát, a színházban modernizálják a színpadot, valamint a fény- és hangtechnikát. A Közösségek Házában nyílászárócserét hajtanak végre, illetve a nagyteremet alakítják át, ahol egy kisebb art-mozi létrehozását is tervezik. A színház előtti tér új burkolatot és műtárgyat kap, miután a korábban kihelyezett szobrot ismeretlenek ellopták. A város több rendezvénnyel is részt kíván venni a Pécs 2010 programsorozatban, a legkiemeltebb esemény a közel két évtizedes Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál lenne.

Mohácson a Kanizsai Dorottya Múzeum költözik egy új, 1226 négyzetméter alapterületű épületbe, Siklóson a Térségi Könyvtár és Ismeretközpont kialakítása érdekében fejlesztik a jelenlegi Szolgáltató Ház épületét, Szigetváron pedig a Városi Könyvtár és a Török-ház épülete újul meg.

Sellye szintén kivenné részét a programszervezésben, illetve a lebonyolításban az új Közösségi Ház segítségével. Nagy Attila, a város polgármestere elmondta, a volt mozi helyén egy közművelődési és felnőttképzési szolgáltatásokat nyújtó Közösségi Házat alakítanának ki, amellyel az egész Ormánság számára elérhető hagyományőrző közösségi teret hoznának létre. Az intézmény legalább öt nagy programmal készül 2010-re, de az intézmény esküvők és egyéb nagyszabású rendezvények megtartására is alkalmas lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!