Közélet

2012.07.02. 13:23

Többet fizethet, aki jogosulatlanul áll rokkantak helyére

A civilek és a pécsi kampány sikereként értékeli Vujity Tvrtko, hogy valószínűleg szigorúbb büntetésre számíthat a jövőben, aki mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyre parkol jogosulatlanul.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

„Ciki, ha jogosulatlanul ideállsz” címmel Pécsett indított útjára egy országos kampányt két hete a TV2 naplójának stábja, és az ötletadó, a pécsi tévés műsorvezető, Vujity Tvrtko máris pozitív hírrel szolgált az ügyben, olyannal, amely mindenképpen előrelépésként értékelhető. Egy országgyűlési képviselő, a fideszes Bíró Márk ugyanis hallva erről az ügyről, majd megtekintve a mozgáskorlátozott-parkolókról Pécsett forgatott riportműsort azt mondta, próbál tenni, segíteni a lehetőségeihez mérten.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Weisz Fanni és Vujity Tvrtko Pécsett kezdték el akciójukat a mozgáskorlátozottak érdekében
[/caption]

Miután azonban ő a parlamenti közlekedési munkacsoport vezetője, hamar eredményt hozhat ez a felajánlás. A képviselő lapunknak elmondta, dolga, hogy a Tisztelt Ház elé terjesszen egy átfogó közlekedési szabályokról, és bírságokról szóló javaslatcsomagot, amelyben a mozgáskorlátozottak számára fenntartott helyekről is szó lesz. A jövőben a képviselő és a munkacsoport elképzelései szerint szigorúbban büntetik majd azokat, akik mozgáskorlátozottaknak kijelölt helyeket foglalnak el jogosulatlanul. Hozzátette: a tervezett változtatások közt szerepel majd reményei szerint olyan javaslat is, amely a bírságok csökkentéséről szól ott, ahol az lehetséges, tehát ahol nem súlyos, a forgalmat, a közlekedők testi épségét nem veszélyeztető ügyek miatt büntetnek. És ha rajta múlik, a luxusautók gazdái többet fizetnek majd ugyanazon bírság után mint egy „hétköznapi ember”.

Vujity Tvrtko a megkeresést egyértelműen a civilek sikerének, és Pécs sikerének is tartja, hisz innen indult a kezdeményezés, amelyben nagy szerepe volt egy pécsi siket modellnek, Weisz Fanninak, és neki magának, egy pécsi tévésnek.

Már 2025 is elhangzott

SZAKÁLY JÓZSEF, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége irodavezetője megerősítette, amit előző cikkünkben egy pécsi kerekes székes fiatal, Uti Jenő mondott: legnagyobb gondjuk az akadálymentesítés hiánya. Csak becslések vannak arra, mennyi pénzre lenne szükség, hogy minden hazai közintézmény akadálymentesített legyen, jelen helyzetről felmérés sincs. Az országnak jövő év végéig kellene a közintézményeket akadálymentesíteni, ami lehetetlen. Szakály József elmondta, már hallotta, hogy 2020-ról, 2025-ről is beszélnek.

Pécs ebben élen jár

PÉCS TAVALY azért pályázott az akadálymentes város címre, mert az EKF-program kapcsán számos beruházás történt a siket és nagyothalló, a gyengénlátó és vak, a mozgás- és értelmi sérült emberek érdekeit maradéktalanul szem előtt tartva, emlékeztetett Kővári János városházi és országgyűlési képviselő. Elmondta, a Kerek Világ Alapítvány akadálymentesítési munkacsoportja szakértőként több éve közreműködik pécsi fejlesztések előkészítésében, az EKF mellett például a Sopianae-programban is. Pécs sem tudja befejezni jövő év végéig az akadálymentesítést.

A középületek kipipálva

A PÉCSI önkormányzat 2004-ben átfogó szakértői véleményt készíttetett, amely valamennyi intézmény vonatkozásában felmérte, milyen jellegű beavatkozásokat kell elvégezni az akadálymentesítési jogszabályi előírások teljesüléséhez. Évről évre haladnak ebben, miközben fogyatékkal élők bevonásával 500 ezer négyzetméter utca és park vált akadálymentessé. A városházán közölték: a városközpont felújításával Pécs lett az első magyar város, ahol az összes középület akadálymentes. Valamennyi épületben vezető vonalak és Braille-írás segítik az eligazodást.

A lift elromolhat

A PÉCSI klinikák fizikailag akadálymentesítettek, egy egészségügyi intézmény másként nem működhet, igaz, látássérültek, a halláskárosodottak felé még vannak tartozásaik, közölte dr. Kollár Lajos, a PTE klinikai főigazgatója. Azt is elismerte, hogy van, hogy a lift elromlik, s hogy nem minden épületben tudták megoldani, hogy ne kelljen kerülőt tenni kerekes székesekkel. Szakály József viszont azt hangsúlyozta, hogy az egészségügyi épületekbe bejutással nincs gondjuk, de bent, a vizsgálatokon problémák kerekednek, mert az eszközök nem akadálymentesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!