Közélet

2007.01.22. 10:34

Toller és Somosi kapta idén a Tüke-díjakat

Vasárnap este adták át a pécsi Tüke-díjakat, immár hagyományosan. Idén Toller Lászlót és Somosi Lászlót ismerték el a civil díjjal.

Nyaka Szabolcs (Dunántúli Napló)

Tükének a hagyományok szerint az számított valaha, akinek felmenői több generációra visszamenőleg pécsiek, és szőlője van a Mecsek oldalában. Manapság azonban átalakult a szó jelentése, köszönhetően a Tüke-díjnak: az számít tükének, aki sokat tesz Pécsért, kötődik a városhoz, tevékeny szerepet vállal a település értékeinek megőrzésében. A Tüke-díj várományosaira, ahogy eddig is, szavazni lehetett, a voksokat a Tüke Alapítvány Kuratóriuma várta. Azaz tulajdonképpen a város lakói döntik el, ki is legyen tüke, ki méltó ehhez.

A díjat minden évben január 21-én adják át. A dátum sem véletlen, hiszen e napon kapta meg Pécs a szabad királyi város címet.

Vasárnap este a Székesegyházban misét tartottak, amelyen Tillai Aurél Tüke Mise darabja is elhangzott. A negyedik alkalommal kiosztott díjakat a Tüke Alapítvány nevében Kerényi János, az alapítvány kuratóriumának elnöke adta át. Idén két díjazott volt: Toller László, Pécs korábbi polgármestere és Somosi László, a PANNONPOWER Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója nyerte el az elismerést.

„Remélem, jövőre a férjem is ott ülhet”

Toller Tünde, Pécs korábbi polgármesterének, Toller Lászlónak a felesége: – Nagyon komoly elismerésnek tartom a pécsi Tüke-díjat, így nagyon örülök és kifejezetten büszke vagyok rá, hogy ebben az esztendőben a férjemre, Toller Lászlóra esett a választás. Természetesen az igazi az lenne, ha ő maga személyesen vehette volna át ezt az igazán rangos elismerést. De remélem és nagyon bízok benne, hogy jövőre, a következő díjátadáskor már ő is ott ülhet majd a korábbi díjazottak körében.

„A díj megkülönböztetetten kedves lesz”

Somosi László, a PANNONPOWER Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója: – Nagy örömmel fogadtam az elismerést. Eddigi életutam során több szakmai, társadalmi és állami kitüntetésben részesültem, a Tüke-díj mégis megkülönböztetetten kedves. Főként azért, mert ez egy olyan elismerési forma, amelynek odaítélői a pécsi polgárság szellemiségének ápolását, értékének építését és közvetítését tűzték zászlajukra. Szeretném, ha pécsi polgárként, mint a Mecsek Egyesület tagja, a dolgozóiért felelős vállalatvezetőként is sokat tehetnék még a városért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!