Közélet

2008.01.30. 20:11

Toller Tünde nem írja alá a férje vagyonnyilatkozatát

Toller Tünde, a balesete óta éber kómában fekvő Toller László felesége a Dunántúli Naplónak bejelentette, idén nem írja alá férje vagyonnyilatkozatát. A dokumentum leadási határideje csütörtökön jár le. Toller László ezt követően mandátumát nem, juttatásait azonban elveszíti.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Több, mint másfél éve fekszik éber kómában dr. Toller László, Pécs korábbi polgármestere, szocialista országgyűlési képviselő. A politikust jó ideje családja körében, nyugotszenterzsébeti házukban ápolják.

A házhoz a főútról letérve egy bekötőúton lehet eljutni, s ha az ember nem tudná, hova is igyekszik, aligha találná meg könnyedén: szó sincs ugyanis – a keringő hírekkel ellentétben – palotáról, inkább csak egy gondozott parkról, és két, különálló, takaros épületről. A bejáratnál Toller Tünde, a szocialista politikus felesége fogad, aki éppen megérkezésünkkor fektette le közös gyermeküket, a hároméves Lackót.
 
Édesapja egyik ismerőse révén ismerkedett meg a politikussal

– Önt a legtöbben csak úgy ismerik, mint Toller László feleségét. Igazából kicsoda Toller Tünde?

– Nem szívesen beszélek magamról, hiszen ebben a történetben nem is én vagyok az érdekes. Kalocsán születtem, a vendéglátásban, és szüleim vállalkozásában dolgoztam. Édesapám rendőrként szolgált, s mikor Pécsre került, a család is ment vele, így kerültem Baranyába. Lacival is édesapám révén ismerkedtem meg, egy közös ismerősük névnapi buliján találkoztunk. Ennek éppen most lesz tizenegy esztendeje.

[caption id="" align="alignright" width="350"] Toller Tünde idén nem írja alá férje vagyonnyilatkozatát (fotók: Laufer László)
[/caption]– Gondolom, komoly változást hozott az életében, hogy Toller László felesége lett.

– Az az érdekes, hogy mindenki tudta, ki az a Toller, csak én nem, amikor találkoztunk. Valóban gyökeresen megváltozott az életem. Egyrészt sokan nem nézték jó szemmel a kapcsolatunkat a huszonegy év korkülönbség miatt, ezért sokáig nem is mutatkoztunk együtt Pécsett. Igazán akkor fogadtak el, mikor elvett feleségül. Másrészről furcsa volt, és szokatlan a sok úgynevezett ismert ember, akikkel találkoznom kellett a mindennapok során, de azután rájöttem, ők is csak olyanok, mint bárki más. Később, mikor megszületett a kisfiunk, megállapodtunk, hogy legalább hároméves koráig nem hagyom magára, azaz nem kísérem el a férjemet mindenhová, attól kezdve nyugodtabb lett minden.

– A következő nagy változást a 2006-os, szörnyű baleset jelentette a család életében.

– Azóta minden más. Itt vagyunk hárman, csendben, békességben, de persze egyáltalán nem ez az, amire vágytam.
 
Toller Tünde szerint csak annyit vettek fel, amennyi jár

A beszélgetés eddigi részéig Toller Tünde jókedvű, szinte vidám, bizakodó volt. Ám mikor szóba került a baleset, és az azóta lezajlott történések, viták, azonnal elkomorul.

– Több hír is szárnyra kapott arról, mennyi pénzt kap éber kómában fekvő férje azon a jogcímen, hogy országgyűlési képviselő, holott nem tudja ellátni feladatát. Itt az alkalom a tisztázásra.

– Ellentétben más közlésekkel, valamivel kevesebb, mint nettó nyolcszázezer forintról van szó havonta.

– Ez az összeg az átlagos keresetűek, mondjuk egy tanár, vagy szobafestő fizetéséhez viszonyítva hatalmas.

– Nézze, a törvény szerint a férjemnek ennyi pénz jár, a jogszabályok pedig a mi esetünkre is vonatkoznak, és az erre vonatkozó előírásokat sem én hoztam.

– Mégis különböző internetes fórumokon, és más megnyilvánulásokban sokan támadják azért, hogy például a költségtérítés is jár férjének, holott nyilvánvalóan nem utazgat Budapestre, a munkahelyére.

– Csak azt tudom mondani ismét, hogy az erről szóló törvényt nem én hoztam. Tudom, hogy a parlamentben is napirendre került már ennek az újragondolása, de nem tudtak egyezségre jutni róla a pártok. Egyébiránt a bíráló internetes bejegyzések egy részét ismerem, viszont szemtől szemben még senki sem bántott ezért.

– Egy szervezet feljelentést is tett azért, mert tavaly férje helyett Ön írta alá, és adta be vagyonnyilatkozatát, ami a juttatásokra való jogosultságának az alapja.

– Egyáltalán nem a feljelentés miatt, hanem azért, mert elegem lett ebből a cirkuszból, az igaztalan vádakból, úgy határoztam, idén nem írom alá, és nem adom le a vagyonnyilatkozatát. Ez azzal is jár, hogy elveszítjük a juttatásokat, viszont a mandátuma annak lejártáig megmarad. Amennyiben Laci 2010-ig felépül, ismét elfoglalhatja helyét a parlamentben.
 
Kikérte mások véleményét, de egyedül határozott

– Ezt a döntést egyedül hozta meg?

[caption id="" align="alignleft" width="350"] A kis Lackó sokszor nem érti, miért nem szól hozzá az édesapja
[/caption]– Nem. Egyeztettem erről másokkal, köztük Szili Katalinnal. Ő is azt tanácsolta, ha így gondolom helyesnek, tegyem ezt.

– Egy tévéműsorban úgy fogalmazott, tavaly „utasították”, írja alá férje vagyonnyilatkozatát.

– Pontatlanul fogalmaztam. Mindig, mindenben én döntöttem, de kikértem mások véleményét. Nyilvánvaló, hogy nem hagyatkozhattam csak magamra.

– Ha nem jár majd a parlamenttől kapott pénz, miből élnek majd?

– Kölcsönt fogok felvenni, ha szükséges.

– Egy ismeretlen a közelmúltban kezdeményezte férje cselekvőképtelenné nyilvánítását. Ezt Ön is megtehette volna.

– Eszem ágában sem volt. Nem viselném el, hogy csak egy testként tartsák nyilván, amíg itt van közöttünk. Ő a gyermekem édesapja, és továbbra is töretlenül bízom a felépülésében.

– A pletykák szerint férje nem sokkal balesete előtt ünnepelte az első milliárdjának a megszerzését. Igaz ez?

– Ugyan. Laci sokat viccelődött, és egy társaságban valóban elsütötte ezt, de poénnak szánta, amin mindenki nevetett. Nincs szó bankszámlákon pihenő hatalmas összegekről. A férjem a baleset időpontjában 56 éves volt, nagyon régóta dolgozott, és mint országgyűlési képviselő és polgármester nem voltak anyagi gondjai, de soha nem élt nagyzoló életet. Ezt a házat, itt Nyugotszenterzsébeten is bankkölcsönből kezdtük építeni. A telken az egyetlen luxus a medence, amiről szintén legendák keringenek. A hatóság a tűzivíztároló kialakításához kötötte az építési engedélyt. Mivel Laci imádott úszni, így azt gondoltuk, alakítsunk ki egy medencét.
 
Gyermeküknek, Lackónak elmondta az igazságot

Időközben a Lackónak becézett kisfiú is felébred, s az anyját követeli. Édesapja ágya közelében az idegen láttán bizalmatlanul elbújik anyja ölébe. Kisvártatva mégis feloldódik, megmutogatja játékait, s egy focilabda is előkerül.

Toller Tünde azt mondja, Lackónak kezdettől fogva elmondták az igazságot, hogy „apját baleset érte, és beütötte a fejét”. Biztos benne, hogy a kisfiú tudja, hogy ez mit jelent, mégis sokszor nem érti, miért nem szól hozzá az apja, sőt ilyenkor esetenként az anyja szerint dühöt is érez.

Toller Tünde végül elmondja azt is, megítélése szerint férje jól van. Mi is így látjuk: ugyanúgy néz ki, mint a baleset előtt.

Máté Balázs (Dunántúli Napló) Toller Tünde idén nem írja alá férje vagyonnyilatkozatát (fotók: Laufer László) A kis Lackó sokszor nem érti, miért nem szól hozzá az édesapja -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!