Közélet

2011.07.24. 20:01

Tolnai falvakban misézik a volt megyéspüspök

Azt követően, hogy a pápa elfogadta Mayer Mihály lemondását a Pécsi Egyházmegye lelkipásztori kormányzásáról, a nyugdíjba vonult püspök ismét részt vesz a pasztorációban.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

A Tolna megyében található Várdomb katolikus temploma előtt vasárnap a szentmisét megelőzően már jó fél órával elkezdtek gyülekezni az emberek: az ünneplőt öltő helybeliek és a távolabbról érkezettek (volt, aki például Dunaszekcsőről ruccant át) a bejárat előtt beszélgettek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Vasárnap Várdombon misézett a volt megyéspüspök
[/caption]

– Tényleg „a” Mayer Mihály fog misézni – kérdezte egy idősebb asszony egy nyakkendős férfitől. Egy bólintás volt a válasz.

----------------------------------------------------------------------------
„Nincs bennem bosszúvágy” - mondta Mayer a Dunántúli Naplónak - interjúnkat itt olvashatja!
----------------------------------------------------------------------------

– Eddig csak a tévében láttam, és igen tetszett, ahogy beszélt. Nem is hiszem el, hogy igaz, amit hallani az egyházmegyéről. Ha meg mégis, akkor ő biztosan nem tudott ezekről a dolgokról, nem engedte volna meg – mondta az asszony, leginkább csak magának.

Aztán – saját maga vezetve egy középkategóriás kocsit – befutott Mayer Mihály. Leparkolt a templom mögött, szót váltott a fogadására érkezőkkel, majd ott helyben felöltötte a miseruhát. Az egyhajós, kicsiny templom megtelt, ez ötven-hatvan embert jelentett.

Miután vasárnap Várdombon a ki- és betelepítésekre is emlékeztek, a püspök prédikációjában erre is kitért:

– Gyakran hívtak a tolerancia kérdésköréről szervezett konferenciákra. Bár a rendezőknek ez nemigen tetszett, mindig elmondtam, kidobott pénz ilyesmit szervezni. Egymás elfogadásáról nem konferenciákon kell beszélni, hanem a mindennapok során gyakorolni, s lebontani a köztünk lévő falakat.

Kiemelte, a lakóhelyükről elűzött emberek számára a hit jelentette a formáló erőt az új közösségben is, ahova gyökértelenül érkeztek, éppen ezért vitték magukkal sokan az ima- és énekeskönyvüket.

A szentmise végeztével többen is úgy vélték, a püspök „egyszerűen, de szépen beszélt. Úgy, hogy mindannyian megértsük. Közülünk való, s ma is olyan, mint mi”.

Bár Mayer Mihály korábban a Hír Televízióban bemutatott, és lapunkban közreadott interjújában azt mondta, más médiát egyelőre nem kíván fogadni, jogi képviselője, Hidegné dr. Csernik Aranka közbenjárását követően kivételt tett, s nyilatkozott a Dunántúli Naplónak - cikkünket itt olvashatja!

Máté Balázs (Dunántúli Napló) Vasárnap Várdombon misézett a volt megyéspüspök -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!