Közélet

2009.03.07. 09:52

„Török” város lett Szigetvár: helyreállíthatják a csonka minaretet

A Török Városok Világszövetségéhez történő csatlakozásról döntöttek Szigetváron. A török állam nagykövetének közbenjárásával egy újabb török alapítvány vette fel a kapcsolatot a baranyai kisvárossal.

K. E.

A Török Köztársaság kormányának jelentős támogatását élvező alapítvány célja a Törökországon kívüli török kapcsolatú városokban található oszmán kori műemlékek, épületek megóvása, felújítása, a gazdasági és kulturális kapcsolatok ápolása. Az alapítvány a Szigetvári várban található Szulejmán Dzsámi csonkolt minaretjének eredeti állapotba történő helyreállítását akarja elsőként elvégezni.

A korábban nagy nyilvánosságot és heves reakciókat kiváltó török kezdeményezéssel szemben a Török Városok Világszövetsége által most letett javaslat szerint semmilyen használati és bérleti joggal kapcsolatos igényt és kérést nem fogalmazott meg a török fél. További gesztus a város irányába, hogy Szigetvárnak nem kell megfizetnie azt a mintegy 500 ezer forintnak megfelelő tagsági díjat, melyet a többi csatlakozott város évente befizet az alapítvány kasszájába. Szigetvárnak az alapítványba ilyen formában történő meghívása tiszteletbeli tagsági viszonynak feleltethető meg. 

Címkék#szigetvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!