Közélet

2008.06.24. 20:30

Törökkori pince a Kossuth téren

Megvan a Kossuth-téri mélygarázs látványeleme. A régészek által feltárt középkori pincét a kivitelezőnek nemcsak meg kell őriznie, hanem bemutathatóvá kell tennie.

Kozma Ferenc (Dunántúli Napló)

Amire sokan számítottak a Kossuth tér feltárása során, az bekövetkezett. Várható volt, hogy biztosan tartogat valami olyasmit a rómaiak előtt és után is lakott városrész, ami módosíthatja a mélygarázst építők eredeti elképzeléseit. Amint az kiderült, a régészek munkáját is figyelő ásatási bizottság kötelezi a kivitelezőt arra, hogy ha folytatni akarja a mélygarázs építését, akkor a közelmúltban megtalált és feltárt középkori pincét nemcsak meg kell őriznie, hanem bemutathatóvá is kell tennie.

Lapunk megkereste Horváth Máriát, a „WIPARK-Konzumparkoló Kft.” beruházási projektmenedzserét, aki elmondta, hogy a pincemegőrzés feladatát felvállalják. Mindez természetesen az eredeti tervek módosításával jár – a cölöpözési munkálatokat a pince körüli szakaszon mással kell kiváltani –, nem beszélve arról, hogy a költségek is jelentősen emelkednek. Kérdésünkre, hogy vajon mit jelent ez anyagiakban, Horváth Mária csupán annyit mondott, hogy a tervezés megkezdődött, s amint elkészül a módosítási csomag, az is kiderül, hogy mindez mennyivel emeli a költségeket.

Végül reményét fejezte ki, hogy a látványelem kiépítése a 270 személygépkocsit befogadó mélygarázs átadásának határidejét nem fogja módosítani. Korábban ugyanis elhangzott: ha semmilyen körülmény nem hátráltatja a munkát, a mélygarázs építésének befejezési határideje 2009 június 29-e, a térfelszín kialakítása – ami a pécsi EKF-beruházások egyike – várhatóan az adott év végére készülhet el.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Törökkori pince nyomaira bukkantak (fotó: Löffler Péter)
[/caption]További tervmódosítás nem valószínű, hacsak nem tűnik elő valami a földből a Konzum Áruház közvetlen közelében lévő szakasz jövőre esedékes régészeti feltárása során. Ugyanis az áruház építésének idején a mélyépítők valószínűleg már megtalálhatták volna mindazt, ami megőrzendő.

Tóth Zsolt vezető régész, a Kossuth téri ásatások irányítója lapunknak elmondta, hogy a kétágú középkori pincét a török idők óta nem háborgatta senki. Szép, ritka látvány, hiszen mind az oldalfalai, mind pedig a boltozata csodálatosan épen maradt.

 

Malomkövek, cserepek

Újkori pincéje Pécsnek akad bőven és néhány középkori is van, de a Kossuth téri az állapotát tekintve ritkaságszámba megy. Az ásatási bizottság ezért is döntött a feltétlen megőrzés mellett. A feltárásról szóló első jelentést Tóth Zsolt a következőképpen fogalmazta meg: „A tér nyugati sávjában két középkori épület maradványai kerültek elő. A délnyugati épületnek a pincehelyisége megmaradt, amiből egy 8 méter hosszú mélypince folyosója indul a keleti irányba, egy három méter hosszú déli oldalággal. A leletek alapján valamikor a 17. században pusztult el az épület, amelynek nyugati zárófala az Irgalmasok útján megnyitott közműárokban került elő.” Kérdésünkre a régész elmondta, hogy előttük legalább négyszáz-négyszázötven éve nem járt senki sem ebben a szépen boltozott, és teljes épségében megőrződött pincében. Bíztak benne, hogy valamelyik ágában találnak majd a régészet számára értékes beszédes információkat adó tárgyakat, de reményeik egyelőre nem teljesültek. Viszont a pincelejárat közeléből négy, épen megmaradt szép malomkő került elő, illetve számtalan török kori cserépmaradványra bukkantak. Maga is úgy gondolja, hogy a pincét mindenki számára láthatóvá kell tenni.

A parkolási díj egyben múzeumbelépő is lesz 

Amint azt megtudtuk, a mélygarázs ritka különlegessége, látványeleme lesz a közel félezer éves pince. Már számolják, hogy mibe kerül ez a többlet, illetve töprengenek azon, hogy miként lehet majd minél előnyösebben megjeleníteni. Szép megvilágítással, üvegajtóval, külön grádicsokkal. Információink szerint a beruházó úgy tervezi, hogy a kétágú török-kori létesítmény állandóan nyitva lesz majd a gépkocsival érkezők számára, ekként a mélygarázsba érkezők parkolójegye egyben múzeumi belépőjegy lesz. Azon is gondolkodnak természetesen, hogy időről-időre a gyalogosok számára is lehetőséget kell majd biztosítaniuk a pince megtekintésére, hiszen könnyen előfordulhat, hogy az ásatás során előkerült ókori-középkori leletekből, edényekből, pénzekből, használati eszközökből, netán a régészek munkáját megjelenítő fényképekből is bemutatnak majd néhányat. Mindenesetre a történet önmagát alakíthatja. 

Kozma Ferenc (Dunántúli Napló) Törökkori pince nyomaira bukkantak (fotó: Löffler Péter) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!