Közélet

2008.07.15. 11:22

Történeti füzetekben az autópálya-régészet

Az önkormányzat a lokálpatriotizmus erősítését a helytörténeti füzetek kiadásával is elősegíti. Az évről évre rendszeresen megjelenő kiadványokban a múlt fontos dolgairól esik szó.

K. F.

Amint azt Hárs József polgármester elmondta, az idén a két füzet kiadását tervezték, így a szakközépiskola múltját bemutatót és az autópálya építése miatt végzett régészeti feltárásokról szólót. Utóbbi a közelmúltban a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága régészeinek együttműködésével született meg: Voicsek Vanda és Kovaliczky Gergely régészek munkájaként, és bemutatja az ásatások során felszínre került, meglelt városkörnyéki letűnt civilizációkat. A könyvvel egy időben a leleteket és az ásatásokon készült fotókat bemutató kiállítás nyílt az Erzsébet Vígadóban. Amint azt dr. Nagy Erzsébet régész-főmuzeológus, a BMMI JPM régészeti osztály vezetője lapunknak elmondta, a térség, Bóly-Versend és Bóly-Szederkény környéke az autópálya-régészet igen gazdag lelőhelyének bizonyult, s igazolta a feltevést, miszerint a térség az őskortól a napjainkig lakott terület volt. Találtak avar temetőket, feltártak római kori villák, udvarházak nyomait, szembesültek a honfoglaláskori időkkel, és középkori leletekkel is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!